PRIJAVA // REGISTRACIJA

24. APRIL – PRVI SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE

22.04.2022

Ekošola skupaj z Lidlom Slovenija že leta izvaja projekt Hrana ni za tjavendan, letos pa bo na pobudo Lidla Slovenija 24. aprila 2022 potekala prva slovenska akcija Dan brez zavržene hrane.

Z njim želijo slehernega posameznika spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter predstaviti številne možnosti uporabe prehrambnih izdelkov, ki pogosto ostanejo neporabljeni.

Povprečen Slovenec zavrže kar tretjino hrane, ki jo kupi, od tega pa je skoraj 40 odstotkov še užitnega. Podatki kažejo, da so gospodinjstva odgovorna za nastanek polovice vse zavržene hrane v Sloveniji. Tudi na globalni ravni so odpadki hrane velika problematika, tako etična, okoljska in finančna – na svetovni ravni se zavrže približno tretjina hrane. Le s skupno akcijo ozaveščanja ljudi, spremembo odnosa do hrane in aktivnim sodelovanjem politike in gospodarstva lahko zavržke hrane zajezimo ali celo odpravimo.

Lidl v okviru akcije s kreativnimi plakati vabi, da z njimi delite svoj »recikliran« recept na povezavi www.danbrezzavrzenehrane.si, kjer najdete tudi več informacij o akciji. Vabimo vas tudi, da možnosti, kako uporabiti ostanke hrane, poiščete v našem članku Zmanjšajmo zavrženo hrano v gospodinjstvih.

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes