PRIJAVA // REGISTRACIJA

Ali je vse domače tudi zdravo?

19.01.2024

Po mnenju ekološke kmetije Ipavec domače velikokrat ni nujno tudi zdravo. »Pomembno je vse, od zemlje, semena, gnojenja in obdelave. Sicer pa lahko vsakdo pristopi k ekološkemu kmetovanju, saj stroka nadzira neoporečnost izdelkov,« poudarjata Tanja in Mitja s kmetije Ipavec. Prehod v ekološko kmetovanje je bil na njuni kmetiji postopen, za pridobitev certifikata sta namreč potrebni dve oziroma tri leta. »Prijaviti in podpisati je treba pogodbo pri enih od kontrolnih organizacij za certificiranje ekološkega kmetovanja. V primeru uporabe nedovoljenih sredstev se obdobje preusmeritve začne znova; če je kmetija že ekološka, pa izgubi certifikat,« pojasnjujeta.

Čedalje bolj so ozaveščeni tudi kupci, ki si želijo vedeti od kod prihaja zelenjava in kdo jo prideluje, želijo pa si tudi neposreden stik s pridelovalcem. »To postaja nova kakovost,« menita Tanja in Mitja, ki sta to izkoristila z neposredno prodajo ekoloških pridelkov. Na tržišču je Eko kmetija Ipavec prisotna že vrsto let. Ob sobotah jih najdete v eko kotičku tržnice v Novi Gorici, med tednom pa si lahko potrošniki preko njihove spletne trgovine napolnijo zabojček po lastni izbiri. Slednjega je mogoče prevzeti na prevzemnem mestu v Novi Gorici ali na kmetiji v Šmarjah. »Trudimo se, da je ponudba pestra in sezonska, ampak velikokrat ne gre ravno po načrtih, še zlasti, ko narava pokaže svojo moč,« priznavata sogovornika.

Na vprašanje, kako inovativna mora biti danes kmetija, da lahko preživi, odgovarjata, da je kmetijstvo v primerjavi s preteklostjo zelo drugačno ter da imajo v njem ključno mesto komunikacija, tehnologija, znanja in modernejša mehanizacija. »Pomembno vlogo v naši strategiji iskanja kupcev imata lokalna in ekološka pridelava ter neposredna prodaja. Delamo glede na zmožnost in veščine, ki smo jih razvili skozi leta. Usmerjamo se k potrebam trga, zdravi hrani in ohranjanju narave. Pomembno je, da se ne držimo starih vzorcev, odprti smo za nove ideje, preizkušamo, inoviramo. Ovir oziroma, bolje rečeno, sprememb ne smeš vzeti negativno, ampak jih je treba maksimalno pozitivno izkoristiti. Poklic kmeta je zelo kompleksen in zahteva veliko znanja. Leta nazaj nobeden od naju ni niti pomislil, da bova pristala ravno v kmetijstvu, saj je vsak delal v svoji stroki. Je pa res, da pridobljene izkušnje in osvojeno znanje vse skupaj veliko olajšajo,« se strinjata Tanja in Mitja s kmetije Ipavec.

Besedilo: Katja Željan

Fotografije: Arhiv EKO Kmetija Ipavec

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes