PRIJAVA // REGISTRACIJA

ČAS JE ZA PRIPRAVO DOMAČIH SIRUPOV

21.06.2021

V naravi se mešajo opojne dišave bezga, lipe, mete ... Izobilje zelišč, ki jih lahko nabiramo v neokrnjeni naravi v tem času nas spodbuja k pripravi domačih sirupov. Ta hip smo za nabiranje bezga mogoče že prepozni, lahko pa se odpravimo na višje ležeča področja, kjer še lahko naberemo te dišeče cvetove.

Zelišča nabiramo vedno v sončnem vremenu, saj imajo takrat rastline v sebi največ učinkovin. Kvalitetna priprava domačih sirupov namreč sploh ni zahtevna. Zahteva pa nekoliko vašega časa. Če se za pripravo sirupa ne boste odločili, ali pa ste za to mogoče že prepozni, pa lahko pobrskate tudi po Tržnici na borjaču in najdete katerega po vašem okusu.

Med njimi so tudi sirupi Domačih dobrot Metka, ki so sinonim za nadvse okusne in pristne dobrote iz lokalno pridelanega sadja, zelenjave in zelišč. Njene dobrote so neobičajne in inovativne. Najpomembnejše pa je, da so surovine, ki jih uporablja za pripravo svojih izdelkov domače, vipavske, in s tem sledijo bogastvu pristnih naravnih okusov. Metka navdušuje s svojo strastjo in vnemo. Ponuja zelo zanimivo paleto sokov, sirupov in marmelad, želejev, sirnih pomak, zelenjavnih shrankov in sušenega sadja.

Metka je najbolj zadovoljna, ko otroci kozarec marmelade poližejo do čistega. Nagrada zanjo so zadovoljni kupci širom Slovenije in zamejstva, ki prisegajo na pristne, lokalne in inovativne okuse. Največji dosežek pa je, da so naše dobrote dobro sprejete tudi med širšo javnostjo in visoko kulinariko.

Tokrat nam je Metka zaupala svoj recept za osvežilen metin sirup:

Meto poberemo v največji pripeki in pred cvetenjem. Zeli grobo narežemo in jih namakamo v hladni vodi skupaj z nekaj narezanimi limonami najmanj 12 ur. Nato tekočino precedimo. Na 1 l vodnega izvlečka dodamo 700 g sladkorja in 13 g citronske kisline. Tekočino dobro premešamo, da se sladkor raztopi. Segrejemo na 80°C in polnimo v čiste steklenice. Pripravljene zaprte steklenice čim hitreje ohladimo.

Namig: kako vem, kdaj tekočina doseže 80°C, če nimam termometra? To se zgodi približno takrat, ko začne tekočina "brundati" in se na dnu tvorijo zračni mehurčki. Bodite pozorni, da bo celotna tekočina dosegla želeno temperaturo, zato pred polnjenjem zmes premešajte.

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes