Na Vipavskem so češnje, prvi spomladanski sadež, predstavljale konec zimske lakote. S češnjami so se ob obilnih letinah lahko ljudje najedli do sitega.
Sestavine:
1 kg češenj
3 dl belega vina
1 kg sladkorjka
1 dl vode
Zrelim češnjam odstranimo peclje, koščice in jih segrevamo z 1 dl vina. Češnje naj 8–10-krat zakipijo, nato jih odstavimo s štedilnika, pretlačimo skozi sito in precedimo skozi gosto tkanino. V drugi posodi segrejemo sladkor s preostalim vinom in vodo. Raztopino vlijemo k češnjevi mezgi in pokuhamo. Še topel sirup ustekleničimo.
(Vir: Da ne bi pozabili II: šege in navade ter kuharski recepti s Planine pri Ajdovščini. Knjigo je leta 2014 izdalo Društvo gospodinj in dramska skupina Planina pri Ajdovščini.)
TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes