Občina Ajdovščina na različne načine spodbuja trajnostno kmetovanje. V okviru projekta sodelovanja LAS "Prehod na sonaravno oskrbo s hrano" je 19. oktobra na Ajdovski tržnici organizirala regijski dogodek, namenjen predstavitvi lokalno pridelane ekološke hrane.
Lokalna akcijska skupina (LAS) Vipavska dolina v okviru projekta spodbujanja trajnostnega kmetovanja sodeluje z goriškim LAS V objemu sonca, z idrijskim LAS s ciljem ter hrvaškim LAG Zeleni trokut. Z različnimi aktivnostmi si prizadevajo krepiti ekološko pridelavo hrane, ki je boljše kakovosti in bolj zdrava. K sodelovanju na tokratnem dogodek so zato povabili tudi ekološke pridelovalce iz sosednjih območij.
Na Ajdovski tržnici so obiskovalci v soboto, 19. oktobra, lahko spoznavali bogastvo pridelkov iz sonaravne pridelave. Ekološka kmetija Ipavec, ki prideluje ekološko zelenjavo in sadje, je za dogodek pripravila zabojčke svežih pridelkov, ki so bili podeljeni v nagradni igri. Domačija Čilčevi, ekološka kmetija in sirarna, je predstavila svoje visokokakovostne mlečne izdelke, pridelane na sonaraven način. Tudi Kmetija Nunči, ki je specializirana za kozjerejo in sirarstvo, je predstavila svoje okusne in zdrave ekološke izdelke iz kozjega mleka. Na stojnicah tržnice so se predstavili tudi drugi ponudniki lokalne hrane. Poleg predstavitve lokalnih pridelovalcev smo želeli obiskovalcem na zanimiv način približati ključne prednosti ekološke hrane. Pripravljena je bila nagradna igra z vprašanji s področja ekološkega kmetovanja. Sodelujoči obiskovalci tržnice so se skozi izbiro odgovorov na vprašanja poučili o značilnostih sonaravne pridelave, hkrati pa so sodelovali v žrebanju za zabojčke ekološko pridelane zelenjave, ki jih je prispevala Ekološka kmetija Ipavec. Nagradna igra je pritegnila veliko zanimanja. Za prijetno in na nek način praznično vzdušje je poskrbela živa glasba harmonike.
Praznik ekološke hrane je dosegel svoj cilj – poudariti pomen trajnostnega pridelovanja hrane, ki vključuje metode sonaravne pridelave. Tovrstna pridelava uporablja manj pesticidov in umetnih gnojil, zato prispeva k ohranjanju biotske raznovrstnosti ter k skrbi za okolje in zdravje ljudi. Ekološko pridelana hrana torej ni samo bolj zdrava, temveč ima tudi pomembno vlogo pri ohranjanju kmetijskih površin in naravnih virov za prihodnje generacije.
Dan ekološke hrane na Ajdovski tržnici je obiskovalcem pokazal, kako pomembno je podpirati lokalne pridelovalce iz Vipavske doline, ki s svojim znanjem in predanostjo prispevajo k trajnostnemu razvoju in večji prehranski neodvisnosti. Tovrstni dogodki krepijo zavest o pomenu lokalne pridelave hrane in ohranjajo tesno povezanost med pridelovalci in potrošniki.
Dogodek je potekal v organizaciji Občine Ajdovščina v okviru operacije sodelovanja LAS Prehod na sonaravno oskrbo s hrano, ki je sofinancirana s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije preko Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020 / ukrep LEADER / podukrep 19.3.
TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes