Vipavska dolina je že v Valvasorjevih zapisih oklicana za rajski vrt. Tu uspeva sveže sadje čez celo leto, ena izmed posebnosti pa so zagotovo sočne marelice. V poletnih dneh, ki prihajajo, si lahko za osvežitev iz njih pripravimo domač sladoled. Kot vedno velja preveriti ponudbo na Tržnici na borjaču, kjer najdete pristne vipavske marelice.
Sestavine:
600 g marelic
500 ml sladke smetane
4 žlice sladkorja
2 žlici ruma
2 beljaka
Priprava:
Marelice prelijemo z vrelo vodo, jih olupimo in na hitro prekuhamo. Dodamo sladkor in rum (ni nujno) ter jih zmešamo v električnem mešalniku. Iz beljakov naredimo čvrst sneg. V stepeno sladko smetano dodamo sneg iz beljakov in na koncu še ohlajeno marelično zmes. V zamrzovalniku shranimo za 2 do 3 ure in v tem času večkrat zmešamo z električnim mešalnikom.
TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes