PRIJAVA // REGISTRACIJA

EKO SALON OKUSI VIPAVSKE NA DVORCU ZEMONO

15.05.2024

V ponedeljek, 13. maja je na Dvorcu Zemono potekal dogodek EKO SALON OKUSI VIPAVSKE, v okviru katerega je bil ob boku predstavitve ekoloških kmetij premierno predstavljen inovativni produkt skupine sedmih gostinskih ponudnikov »Vipavska cula«.

V maju se zaključuje projekt sodelovanja lokalnih akcijskih skupin EKO OKUSI SLOVENIJE, v katerem z namenom povezovanja ekoloških kmetij, vrhunskih gostinskih ponudnikov in eko trgovin, sodelujejo območja Posavja, Gorenjske, Goričkega, Zgornje Vipavske doline in Južne Istre. V osrednjem delu dogodka je v okviru okrogle mize tekla beseda pomenu povezovanja med kmetijskim in gostinsko-turističnim sektorjem v luči spodbujanja ekološkega kmetovanja.

Dogodek so obogatili vinarji ekoloških vinogradniških kmetij in posestev: Posestvo Fedora, Posestvo Guerila, Posestvo Pasji rep, Posestvo Svetlik, Posestvo Santei, Posestvo Sutor, Kmetija Vina Krapež, Vinska klet Miška in Posestvo Saksida. Gostje so lahko kot prvi pokusili prvo ekološko vino kleti Vipava 1894, zvrst cabernet sauvignona in merlota, Storia 2019. Predstavile so se ekološke kmetije: Ipavec iz Šmarij, Oljkastvo Ličen iz Batuj in Eko kmetija in glamping turizem Zarja iz Podkraja. Skupina sedmih vipavskih gostincev povezanih v Vipavsko culo je obiskovalce pogostila s svojimi izvirnimi EKO grižljaji. »Vipavska cula je produkt, ki bo ponujal catering ali drugačne skupne nastope po Sloveniji in Evropi. S tem želimo vipavski gostinci pokazati, da nam je sodelovanje najpomembnejše in da se zavedamo, da smo skupaj močnejši. Prizadevali si bomo za uporabo ekoloških pridelkov, seveda pa to vselej ni mogoče," je v predstavitvi izpostavil idejni oče Vipavske cule chef Tomaž Kavčič.

Vipavsko culo oblikujejo kuharski mojstri Kristijan Vidmar (Penzion Sinji vrh), Rok Rupnik (Arkade turizem), Timotej Cizej (Gostilna Faladur), Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono), Jasmina Črv Čermelj (Gostilna Sivi Čaven), Erik Žabar (Gostilna Krhne), Denis Ibrišimović (Gostilna Podfarovž).

Projekt sodelovanja lokalnih akcijskih skupin EKO OKUSI SLOVENIJE sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes