PRIJAVA // REGISTRACIJA

GORIŠKI RADIČ – NAJBOLJ DRAGOCENA ZIMSKA VRTNINA

27.01.2022

V hladnejši polovici leta na številnih vrtovih raste radič, a le na prodnati obsoški zemlji, na relativno majhnem območju med Solkanom in italijansko Gorico, uspeva goriški radič, znan tudi kot sukénski régut.

V pisnih virih ga je leta 1873 kot »rdečkasti radič« prvič omenil baron Carl von Czoernig-Czernhausen. A če je v preteklosti pridelovalcev te avtohtone sorte radiča bilo mnogo, se danes z njegovo zahtevno in dolgotrajno vzgojo – s katero je treba pričeti že spomladi, zaključi pa se sredi zime – trudi le še peščica.

Pred tem ga pridelovalci pozno jeseni izkopljejo iz zemlje in ga še od 15 do 20 dni silijo v zaprtih prostorih, kjer razvije lepe glavice. Živo rdeča rastlina spominja na cvet vrtnice, zato je prikladno imenovan tudi goriška vrtnica.

Goriški radič ni edinstven le zaradi svojega izgleda, tudi njegov okus je drugačen. Ravno zaradi siljenja pridobi sladek okus in hrustljave liste. Uživamo ga lahko surovega, sveže narezanega, v solati ali pa ga pospremimo s kuhanim krompirjem in fižolom ali trdo kuhanim jajcem, ekstra deviškim olivnim oljem in nekaj kapljicami vinskega kisa.

Mesec kuhinje z goriškim radičem

Med 20. januarjem in 20. februarjem lahko to dragoceno vrtnino poskusite v kuharskih mojstrovinah šestih gostiln, ki so s pomočjo sekcije za gostinstvo, živilstvo in turizem Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica svojo ponudbo združile v Mesec kuhinje z goriškim radičem.

V Ošteriji Žogica, Gostilni Winkler, Bistroju Mario Šeše, Gostilni pri hrastu, Ošteriji Branik in Gostilni Štirna so za vas pripravili širok nabor jedi z goriškim radičem.

Omeniti velja tudi črniški radič

Občina Ajdovščina je v okviru svojih prizadevanj za trajnostni razvoj in ohranjanje pristnega podeželja podprla oživitev te skoraj pozabljene avtohtone sorte radiča, poznanega tudi kot hrastovc.

Črniški radič se od standardnega goriškega in solkanskega radiča razlikuje po obliki in barvi listov ter po korenikah. Listi siljenega radiča so hrustljavi in imajo značilen rahlo grenak okus. Ta stara vrtnina je trenutno v postopku vpisa v sortno listo.

V sklopu projekta je bilo predstavljenih tudi nekaj receptov za pripravo jedi s črniškim radičem. Predstavljamo vam recept za popečeno polento z orehi in radičem. Če nimate ne goriškega ne črniškega radiča, bo jed odlična tudi s katero koli drugo poljubno vrsto radiča.

Sestavine:

  • 250 g polente
  • 4 glavice radiča
  • pest orehov
  • zorjen ovčji sir
  • olivno olje

Postopek:

Skuhamo srednje trdo polento in jo raztegnemo na peki papir na prb. 1 cm debeline. Ohlajeno jo narežemo na trikotnike in jih v ponvi hrustljavo zapečemo. Na olivnem olju popražimo narezan radič le toliko, da se zmehča. Lahko uporabimo tudi očiščeno korenino. Na koncu ga posolimo. Popečeno polento položimo na krožnik, jo obložimo z radičem, dodamo orehe in nariban ovčji sir.

Recept: Miha Bratina

Foto: Marijan Močivnik, Miha Bratina in arhiv JZ za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes