Po končani trgatvi pripada t. i. likof, ko gospodinja marljive in že močno lačne trgače pogosti z obloženo mizo domačih jedi. Ponujamo vam recept za tradicionalno jed, ki bo zagotovo povrnila moči po vsakem opravilu, posebej pa je značilna za čas trgatve.
Sestavine:
Olupljen in na večje kose narezan krompir ter ješprenj skuhamo v vodi skupaj s kosom prekajenega svinjskega mesa. Ko je krompir kuhan, ga posebej pretlačimo in vrnemo v mineštro, da jo primerno zgosti. Posebej skuhamo kislo zelje ali repo. Kuhano zelje ali repo dodamo mineštri iz ješprenja in krompirja. Po okusu solimo, dodamo strt česen in poper. Kuhamo še 30 minut. Kuhan kos svinjskega mesa razrežemo in postrežemo v mineštri.
(Vir: Da ne bi pozabili II: šege in navade ter kuharski recepti s Planine pri Ajdovščini. Knjigo je leta 2014 izdalo Društvo gospodinj in dramska skupina Planina pri Ajdovščini.)
TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes