PRIJAVA // REGISTRACIJA

JOTA IZ REPE TROPINKE

04.02.2021

V Vipavski dolini je beseda mineštra skoraj enoznačna besedi jota. To je značilna krepka vipavska enolončnica iz kisle repe (ali zelja), krompirja in fižola. Jota je priljubljena jed – na njene različice boste naleteli po celi Sloveniji, a vipavska jota je vendarle posebna, saj ima eno razločevalno sestavino – repo tropinko.

Tropinka nastane s skrbnim postopkom kisanja repe v sodih, v katere izmenično polagamo plasti repe in rdečih grozdnih tropin. Kisanje je zaključeno v mesecu ali dveh. Tropine obogatijo repo z lepim rožnatim nadihom, z nezgrešljivim vonjem in z izjemnim okusom. Priljubljen dodatek pri kuhanju jote je tudi kos posušenega mesa, pancete ali klobas. Nič ni narobe, če pri pripravi jote repo nadomestimo z zeljem, vendar je najbolj priljubljen recept prav tisti z repo.

Spodaj vam prilagamo še tradicionalen recept za joto iz repe tropinke, ki so ga pripravile gospodinje s Planine. Recept najdete v knjigi Da ne bi pozabili II.

RECEPT

Sestavine:

  • 60 dag krompirja
  • 1,5 l vode
  • 75 dag repe tropinke*
  • 25 dag kuhanega rjavega fižola
  • 4 žlice olja
  • ½ manjše čebule 
  • 3 žlice moke
  • sol, poper

Krompir olupimo, zrežemo na večje kose, solimo in skuhamo. Kuhan krompir odcedimo, vodo pa prihranimo. Posebej v vodi skuhamo sveže naribano repo tropinko in jo prav tako odcedimo. Krompirju dodamo kuhan fižol, pretlačimo, dodamo repo in vse skupaj zalijemo z vodo, v kateri se je kuhal krompir. 

Posebej na olju prepražimo košček čebule, dodamo moko in jo popražimo, da malo porumeni. Nato prilijemo zajemalko mineštre, odstranimo košček čebule in vse skupaj vlijemo v mineštro. Po okusu mineštro solimo, popopramo in kuhamo še 10 minut. Mineštra je boljša, če nekaj časa stoji. Okus pa lahko izboljšamo, če ji dodamo košček domače klobase.

*tropinka: nar. zahodno repa, kisana v grozdnih tropinah   (SSKJ)

(Iz knjige: Da ne bi pozabili 2, Društvo gospodinj z dramsko skupino Planina pri Ajdovščini)

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes