PRIJAVA // REGISTRACIJA

Kaj je biodinamično ali biološko-dinamično gospodarjenje?

22.06.2023

Sodobni problem človeštva je energijsko obubožana, praktično mrtva hrana, ki ni sposobna dajati človeku tiste vitalne sile, ki jo potrebuje za življenje. Temelj biološko-dinamičnega kmetijstva je dojemanje, da živali, rastline in človek predstavljajo celoto, na katero učinkuje celotno vesolje (kozmos) s silami planetov našega osončja in ozvezdij zodiaka. Bolj kot razumemo to medsebojno vpetost in naravne ritme ter znamo te zakonitosti uporabiti v njihovi polnosti, bolj smo sposobni pridelati zdravo in ŽIVO hrano.

Biodinamično gospodarjenje je moder način gospodarjenja z naravnimi viri, ker:​

  • omogoča pridelavo tako kvalitetne hrane, da nas ta ne le prehranjuje, ampak tudi zdravi,
  • ne obremenjuje narave s strupi in nerazgradljivimi snovmi niti z gensko spremenjenimi organizmi,
  • zagotavlja rodovitnost zemlje,
  • ohranja naravno ravnovesje in pestrost avtohtonih rastlinskih in živalskih vrst,
  • biološko-dinamična metoda upošteva vse dejavnike, ki vplivajo na uravnoteženo sobivanje človeka z naravo.

Demeter  je  blagovna znamka, ki označuje hrano najvišje kakovosti. Označuje pridelke in izdelke, pridelane po načelih biodinamike in strogih smernicah pri pridelavi in predelavi za pridobitev in uporabo blagovne znamke Demeter.

Utemeljitelj biološkodinamičnega gospodarjenja, dr. Rudolf Steiner, filozof in znanstvenik, tudi utemeljitelj waldorfske pedagogike in antropozofske medicine, je posvetil svoje življenje raziskavam na področju duhovnega. Njegova zapuščina se imenuje antropozofija, modrost o človeku, in je duhovna znanost. Ime pove, da gre za znanost na področju nemerljivega, tistega, česar današnja znanost še ne zmore zajeti, s svojimi čutili pa tudi človek običajno ne more zaznavati.

Vir: Demeter, Društvo Ajda Goriška

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes