Kakijevi oranžni plodovi v novembru kot okraski na božični smrečici krasijo gole veje drevja in naznanjajo zimo.
Botanično kaki uvrščamo v rod Diospyros, kar pomeni »hrana bogov«. Hudomušno, a razumljivo poimenovanje, če vemo, da vsebuje veliko vlaknin, pomaga pri razstrupljanju telesa, krepi imunski sistem in poživlja presnovo. Bogat je z vitaminom C (po vsebnosti takoj za pomarančami), vitaminom B in vitaminom A (takoj za marelicami) pa tudi z zelo pomembnimi minerali: kalijem, fosforjem, magnezijem, železom, kalcijem, jodom, kromom, bakrom.
Zadnja leta je izredno priljubljen sadež, ki ga zaradi njegove mediteranske narave največ najdemo ravno na Goriškem in v Istri. Je nezahteven za pridelavo, kljub temu pa bodite pozorni, da uživate zrelega ter da ne kupite sorte, ki to sploh ni. Pri nas je namreč največkrat zmotno poimenovana sorta rojo brillanet, in sicer kot kaki vanilija iz Slovenije.
Več o kakiju so pisali na portalu Naša super hrana:
TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes