PRIJAVA // REGISTRACIJA

MESEC KULINARIČNIH UŽITKOV VABI V VIPAVSKO DOLINO

26.04.2024

Tudi letošnja pomlad bo v Vipavski dolini v znamenju tradicionalnega in nadvse priljubljenega festivala Kulinarični mesec Okusi Vipavske, ki med 19. aprilom in 20. majem vabi na raziskovanje najboljšega, kar na krožnikih ponuja ta košček Primorske. Posebni meniji, ki so jih posebej za kulinarični mesec pripravili lokalni mojstri kulinarike, vključujejo sezonske jedi, ki jih navdihuje lokalno izročilo. Pripravljene so iz lokalnih sestavin in pogosto iz ekološke pridelave. Lokalni tradiciji sledi tudi vinska spremljava, sestavljena iz ponudbe vinarjev Vipavske doline, ki se bodo predstavili na Festivalu vina in kulinarike Okusi Vipavske.

Okusi Vipavske ’23, festival vina in kulinarike. Ponedeljkovo dogajanje. Lanthierijev dvorec, Vipava, Slovenija. 22.05.2023 Foto: © Jure Makovec

Osrednji spomladanski kulinarični festivalski dogodek Vipavske doline letos poteka že 16. leto v organizaciji Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina v sodelovanju z vipavskimi vinarji in lokalnimi mojstri kulinarike. »Vipavska dolina, z njenimi kakovostnimi pridelki in bogato kulinariko, je zakladnica okusov in tradicije. Vodilo 'z vrta na mizo' se prepleta s starim znanjem in sodobnimi pristopi kuharskih mojstrov, ustvarjajoč edinstvene kreacije. Gostilne in restavracije, kjer se tradicija prenaša iz roda v rod, ponosno strežejo vrhunske vipavske jedi, ki so očarale že več generacij,« poudarja Bogdan Česnik, direktor Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina. Kulinarični mesec Okusi Vipavske doline hkrati ponuja dovolj časa za obisk tukajšnjih gostincev in razvajanje brbončic, zato se je v preteklih letih dodobra utrdil na kulinaričnem zemljevidu Slovenije in postal pomembna točka za vse, ki se navdušujejo nad edinstvenimi kulinaričnimi presežki ter vrhunskimi vini. Tokrat bo za vse, ki so željni tovrstnega spomladanskega kulinaričnega razvajanja, svoja vrata na stežaj odprlo kar 19 sodelujočih restavracij, ki bodo pripravile posebne degustacijske menije iz lokalnih sestavin.

Bogat in raznolik seznam gostincev in njihove ponudbe

Kulinarično odkrivanje okusov Vipavske doline tako lahko začnete v okolici Nove Gorice, in sicer v Restavraciji Grad Kromberk s chefom Alešem Šibavom, Ošteriji Žogicas chefom Matejem Vodanom, DAM boutique hotel & restaurant s chefom Urošem Fakučem ali v Restavraciji Primula s chefom Jožefom Žabarjem. V okolici Branika svetujemo postanek za nepozabno razvajanje brbončic v Ošteriji Branik s chefinjo Patricijo Furlan ali na Ekološki turistični kmetiji TONCEVI s chefom Markom Smerajcem. V osrednjem delu doline se lahko prepustite kulinaričnemu razvajanju v Turistični kmetiji Arkade s chefom Rokom Rupnikom, v Turistični kmetiji Saksida s chefom Markom Bolčino, v Gostilni Termika s chefom Aleksandrom Mladovanom ali v Gostilni Sivi Čaven s chefinjo Jasmino Črv Čermelj. Če se nahajate v bližini Ajdovščine, priporočamo obisk Gostilne pri izviru Hublja s chefom Tomažem Pižentom ali na višjih obronkih Vipavske doline, kjer se nahaja Penzion Sinji vrh s chefinjo Irmo Vidmar. Tudi v Vipavi in njeni okolici je kulinarična ponudba tako bogata in raznolika, da od tu zagotovo ne boste odšli lačni. Zanjo skrbijo Gostilna Podfarovž s chefomoma Denisom Ibrišimovićem in Julijano Krapež, Gostilna in vinoteka Faladur s chefom Timotejem Cizejem, Gostilna Krhne s chefom Filipom Ferjančičem, Gostilna picerija Anja s chefinjo Anjo Paljk Fabjan, Majerija s chefom Matejem Tomažičem, Gostilna Pri Lojzetu na dvorcu Zemono s chefom Tomažem Kavčičem ter Restavracija Na Žagi s chefoma Draganom Petrovićem in Aleksom Semeničem. Za lažjo odločitev, katero restavracijo najprej obiskati, preverite seznam restavracij, njihove degustacijske menije in tudi cene jedilnikov na spletni strani dogodka.

Dogodek, ki se je dodobra utrdil na kulinaričnem zemljevidu Slovenije

Naj dodamo, da so se lokalni mojstri kulinarike tudi letos nadvse potrudili in za goste Kulinaričnega meseca Okusi Vipavske skrbno pripravili izbor odličnih in sezonskih domačih jedi, ki jih navdihuje lokalno izročilo in so značilne za okoliš Vipavske doline. »S Kulinaričnim mesecem Okusi Vipavske doline se za nas začenja glavna sezona, omenjeni festival pa tako kot vsaka podobna iniciativa k nam pripelje dodatne goste. Slednjim sicer vedno postrežemo z lokalno in sezonsko ponudbo hrane, torej s tistim, kar je v določenem trenutku na razpolago. Z zadovoljstvom tudi ugotavljamo, da se čedalje več gostov Kulinaričnega meseca Okusi Vipavske odloča, da se bodo prepustili naši izbiri, pa naj gre za kulinarično ponudbo ali spremljavo vin,« pravi Matej Tomažič, chef Majerije na Slapu. Da se je Vipavska dolina s festivalom Kulinarični mesec Okusi Vipavske dodobra utrdila na zemljevidu kulinarične in vinske ponudbe v Sloveniji, je prepričan tudi Kristijan Vidmar s Penziona Sinji vrh. »Gre za lepo obiskan festival, na račun katerega tudi na Sinjem vrhu beležimo dodatne rezervacije. Največja prednost festivala Kulinarični mesec Okusi Vipavske pa je po mojem mnenju združevanje ponudnikov ter skupno predstavljanje in promocija pod tem imenom. Za prihodnje si želim, da nas ne bi obiskovali zgolj ljubitelji kulinarike in dobrih vin, temveč da bi nas poiskali tudi potencialni kupci večjih količin naših proizvodov,« priznava.

Spomladansko razvajanje brbončic po dostopnih cenah za vse

Za tiste, ki jih bo letošnja pomlad privabila na degustacijo dobrot Vipavske doline v sklopu omenjenega festivala, naj povemo še, da je v izbranih restavracijah mogoče izbirati med enohodnimi ali večhodnimi meniji ter tradicionalnimi jedmi ali bolj drznimi kreacijami. Meniji so cenovno dosegljivi vsakomur, saj si boste vipavsko joto in štruklje privoščili že za 13 evrov, najbolj zahtevni gurmani pa bodo za 100 evrov (brez vinske spremljave) brez dvoma navdušeni nad nepozabnim kulinaričnim presežkom. Vsak meni lahko obogatite z izbrano spremljavo vrhunskih vipavskih vin, ki bodo predstavljena na letošnjem festivalu. Posebnost kulinaričnega meseca so tudi tokrat sladoledi Okusi Vipavske, sladke in izvirne kreacije iz lokalnih sestavin, ki jih v tem mesecu v Vipavski dolini ponujajo priznane slaščičarne in bodo pika na i spomladanskem kulinaričnemu potepu po Vipavski dolini. Ostane nam torej le še vabilo na Festival Kulinarični mesec Okusi Vipavske, ki je premišljen preplet spajanja tradicije in sodobnosti, in kjer imajo izkušeni kuharski mojstri izjemno priložnost, da tradicionalne vipavske jedi oplemenitijo s svežim, inovativnim pridihom s področja najnovejših kulinaričnih trendov ter jim tako dajo svoj edinstven pečat. Pri tem želimo doseči, da širšemu občinstvu ponudimo najboljše okuse iz kakovostnih lokalnih sestavin in domačih pridelkov, hkrati pa skrbimo za ohranjanje tradicije in dragocenih receptov prejšnjih generacij. Če se jim boste prepustili, vam ne more biti žal.

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes