PRIJAVA // REGISTRACIJA

NA KRATKO SMO POKLEPETALI Z MLADIMI VINARJI

19.11.2021

V Vipavski dolini so vinsko trto prvič zasadili že pred približno dva tisoč leti. Zdi se, da je ta košček zemlje kot ustvarjen za trto, saj se ponaša z največ avtohtonimi vinskimi sortami v Sloveniji, med katerimi zagotovo izstopata zelen in pinela. Zato dejstvo, da je tu prisotna močna vinogradniška tradicija in številni vinarji, ki redno posegajo po najvišjih vinskih priznanjih, najbrž ni presenetljivo. Če k temu prištejemo še odlično kulinariko, ki se oklepa načela z vrta na krožnik in načela sezonskosti, se nam izriše resnično privlačna vinska dežela.

To se še posebej potrjuje v času martinovega. Čas je za počastitev mladega vina, kulture pitja vina ter lokalne kulture in običajev. Na menijih gostiln, restavracij, turističnih kmetij in osmic se ponujajo izbrane martinove jedi, vinarji pa so veseli obiskovalcev, katerim se ponosno pohvalijo z novo vinsko letino. Zato smo štirim mladim vinarjem iz Vipavske doline postavili nekaj vprašanj. Morda vas kateri od njih prepriča, da ga obiščete v domači kleti. Kdo ve, morda boste odkrili svoje novo najljubše vino.

TADEJ KAVČIČ, KMETIJA BARKOLA

Kako bi ocenil trgatev letnika 2021 v primerjavi z drugimi letniki?

Letnik 2021, hmm ... Vsak letnik je za vinogradnika - vinarja odraz njegovega dela v vinogradu in kleti. Ni malo neprespanih noči in skrbi, preden se v kozarcu zaiskri celoletno delo. Leto 2021 ni bilo lahko leto, zahtevanega je bilo veliko znanja in truda, da smo iz narave prenesli v kozarec izjemen letnik. V smislu količin je bilo izplena nekoliko manj, vendar je letošnji pridelek kakovostno izredno bogat, še posebej pri rdečih sortah.

Kakšen namig za vinoljube?

Vedno bolj mi v ušesu odzvanja "Vipavska dolina, rajska dolina". Čeprav smo na vinskem zemljevidu še nepoznani in neraziskani, ljubiteljem dobrih vin toplo priporočam obisk, da poskusijo naša vina in se prepričajo, kako se na tako razgibanem teritoriju skrivajo mnogoteri biseri, ki jih bodo navdušili.

Ste se že znašli v situaciji, ko vam je vina za kupce zmanjkalo?

Vedno pogosteje se mi dogaja, da so nekatera vina razprodana še preden pridejo do steklenice. V mislih imam predvsem vrhunska vina, ki nosijo značko "Terase izbrano", podeljeno s strani Konzorcija vinarjev Vipavske doline.

Kaj vaše kupce pritegne?

Naše kupce pritegne kakovost vin in terroir, odraz vinogradov, iz katerih vina prihajajo. Obdelujemo namreč izključno vinogradniške lege, katere so obdelovali že naši predniki ter s pomočjo strokovnega znanja in naprednih tehnik prenašamo naravo v kozarec.

JANI FORNAZARIČ, VINA FORNAZARIČ

Kako bi ocenil trgatev letnika 2021 v primerjavi z drugimi letniki?

V primerjavi z zadnjimi leti bi lahko rekli, da je bila letošnja trgatev malenkost bolj pozna. Če pa pogledamo malo dlje v preteklost, pa vidimo, da je bila končno spet »ob pravem času«. Kvaliteta grozdja je bila odlična in takih letnikov si lahko vinarji samo želimo. Pričakujete lahko živahna sveža vina kot tudi elegantna vina polnega telesa z odličnim potencialom za staranje.

Kaj je ena od najbolj nagrajujočih stvari pri vašem delu, vaš ponos?

Glede na to, da v svojem delu resnično uživam in ga opravljam s strastjo, menim, da je ena od najbolj nagrajujočih stvari ta, ko se zadani cilji ob obilici truda, ljubezni in predanosti, ki jih posvetimo trtam in vinu, na koncu odsevajo v kozarcu. Še poseben čar pa imajo zame vina, katera več let zorijo, dokler se ne pokažejo v vsej svoji lepoti.

ŠPELA ŠTOKELJ, POSESTVO ŠTOKELJ

Kako bi ocenili trgatev letnika 2021 v primerjavi z drugimi letniki?

Mogoče je bil sam potek trgatve malo neobičajen, dozorevanje grozdja se je odvijalo zelo hitro, a je vse skupaj na koncu prineslo dobre rezultate. Mislim, da v naših kleteh zori zelo dober letnik – lahko pričakujemo zrela in polnejša vina, živahnejših kislin in lepih aromatik. 

Katera je vaša najljubša vinska sorta in zakaj? Kaj ima vino, da vas tako privlači?

Seveda pinela, brez dvoma. Zagotovo mi je prirasla k srcu tudi zato, ker ima na našem posestvu od samega začetka pomembno vlogo, vedno smo ji posvečali posebno pozornost, tudi v časih, ko je bila še skoraj neznanka širšemu krogu vinoljubov. Tudi sorta kot sama mi je zelo ljuba – od obnašanja trte v vinogradu, preko dozorevanja grozdja do pridelave vina. Na prvi pogled je vino, ki je skromno, se ne baha z bogato cvetico in nas z bogatostjo okusa preseneti šele v kozarcu. Je sorta, ki preseneča in ima še veliko potenciala, ki ga vinogradnik in vinar lahko vedno znova odkriva. In to je tisto, kar me navdušuje pri vinih.

ROMAN MARC – VINO MARC

Kako bi ocenili trgatev letnika 2021 v primerjavi z drugimi letniki?

Od spomladi, poznega odganjanja mladik, pozebe, nestanovitnega vremena skozi poletje, priznam, sem bil vseskozi skeptičen, če sploh bomo oziroma kakšno grozdje bomo pripeljali v klet. Moram reči, da so nam bili bogovi naklonjeni in smo lahko grozdje vrhunske kakovosti brez večjih težav potrgali in predelali v vino. Če primerjam z drugimi letniki, je bil zame ta letnik najzahtevnejši do sedaj, a mislim, da bodo odlična vina poplačala ves trud in skrb.

Nam zaupate, kaj iščete oz. k čemu stremite pri pridelavi svojega vina?

Pri pridelavi svojih vin vedno v ospredje postavim sortne značilnosti posameznega vina, da ko piješ vino, nisi v dilemi, kaj piješ, ampak ti dasta vonj in okus jasno vedeti, za katero sorto gre. Trudim se vsakemu vinu maksimalno posvetiti in prav toliko tudi povleči iz njega.

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes