PRIJAVA // REGISTRACIJA

Ogled dobrih praks sonaravnega kmetovanja v Goriških Brdih

09.08.2023

V vzorčnem sadovnjaku starih sort Gregorja Božiča Pod Skalco, ki se nahaja na Kojskem v Goriških Brdih, so udeleženci slišali in si ogledali veliko zanimivega na temo sonaravnega sadjarstva, med drugim so tudi spoznali zanje čisto nove sorte. Najedli so se odličnih češenj in si ob tem zapomnili kar nekaj njihovih sortnih imen, saj je bila vsaka košarica opremljena z lističem, na katerem je bilo zapisano ime sorte. Na vidnem mestu v sadovnjaku stoji lična lesena tabla z vgraviranim napisom s sledečo vsebino:

Sadovnjak starih sadnih sort Pod Skalco

Predstavljene so sorte Goriške in širšega sredozemskega prostora

Ureditev in otvoritev je bila izvedena v okviru projekta »Rehabilitacija starih in avtohtonih sadnih sort v Goriški regiji«,

podprtega z donacijo švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.

V gotski cerkvi Svetega Križa na vzpetini nad vasjo so si udeleženci ogledali nabožne umetnine prejšnjih stoletij, s katerimi se krajani Kojskega radi pohvalijo. Te likovne zaklade jim je prijazno predstavil vaščan Miloš Humar. 

Izlet se je zaključil na Željanovi kmetiji, kjer jim je članica Društva Ajda Goriška, Loredana Aucin s Kojskega, predstavila svojo kmetijo ter jih pogostila z domačimi dobrotami.

Zdaj pa še nekaj hitrih nasvetov, kako škropiti v poletnih mesecih. Pri napovedi padavin v času polne lune je za zelenjavo (posebno bučke in kumare ter listnata zelenjava) in sadno drevje proti pepelovki dobrodošlo preventivno škropljenje s čajem iz preslice. Pri pojavu stenic in drugih žuželk, ki objedajo liste, je smiselna uporaba škropiva kaolina, ki pa ga je treba zaradi izpiranja po dežju ponavljati.

Ogled dobre prakse je bil izveden v okviru projekta Prehod na sonaravno oskrbo s hrano.

Besedilo in foto: Breda Medvešček

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes