Med koncem februarja in sredino maja strokovne komisije s posebnimi referencami za posamezne skupine dobrot le-te senzorično ocenijo v skladu z natančnimi pravilniki, ki temeljijo na veljavni zakonodaji s področja kakovosti prehranskih izdelkov. Vse ocene posameznih izdelkov so skrbno zabeležene v zapisnikih, ki so osnova za podelitev zlatih, srebrnih in bronastih priznanj. Letos so ocenili rekordno število izdelkov – skoraj tisoč iz 17 kategorij.
Vrhunec projekta je razstava, ki je organizirana v minoritskem samostanu na Ptuju vsako leto tretji vikend v maju. Obsežna štiridnevna prireditev vključuje razstavo dobrot, ki so prejele zlato, srebrno in bronasto priznanje, aktualne strokovne posvete in predavanja, bogato sejemsko dogajanje s ponudbo številnih dobrot, raznovrstni kulturni in zabavni program, predstavitve in podelitve priznanj. Te so potrditev pravega pristopa kmetijam, hkrati pa verodostojna informacija kupcem, kje se lahko oskrbijo z resnično domačo, večinoma na tradicionalen in pod strogimi slovenskimi pravili pridelano hrano, ki bo prišla na njihove mize po čim krajši oskrbni poti.
Katalog je dostopen na povezavi.
Vsi rezultati so dosegljivi na povezavi Rezultati ocenjevanj | Dobrote slovenskih kmetij
TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes