PRIJAVA // REGISTRACIJA

OKUSI VIPAVSKE

12.05.2022

S festivalom Okusi Vipavske do učinkovitega približevanja vinarjev in ostalih lokalnih produktov pravi ciljni publiki

Najbolj okusen mesec v letu in najbolj priljubljeni festival vina in kulinarike na širšem Vipavskem se po dveh letih, ko smo morali dogodka odpovedati zaradi epidemioloških razmer, ponovno vračata. Od petka, 6. maja, je tako mogoče doživeti in okušati izjemno pestro ponudbo letošnjega Kulinaričnega meseca Okusi Vipavske, ki bo trajal vse do nedelje, 5. junija. Mesec kulinaričnih dobrot in presežkov tukajšnjih gostincev bomo sklenili s festivalom Okusi Vipavske, ki ga bomo 5. in 6. junija pripravili v čudovitem ambientu baročnega Dvorca Zemono. Festivalske jedi bo tudi letos pripravljal Tomaž Kavčič z ekipo Gostilne Pri Lojzetu, vinsko dogajanje festivala pa že od samega začetka spremlja vipavska tržnica s ponudbo lokalnih pridelkov in izdelkov.

Kulinaričnega meseca Okusi Vipavske, ki je bil prvič organiziran leta 2015, najbrž ni treba posebej predstavljati, saj ima že lepo tradicijo spajanja veščin izkušenih kuharskih mojstrov z originalnostjo vipavske kuhinje, ki v ospredje postavlja lokalne sestavine, tradicijo, a hkrati tudi inovativnost, ki je zavita v sodobne kulinarične trende in izzive. Kuharski mojstri so za najbolj okusen mesec v letu v naših krajih pripravili enega oziroma dva menija, katerih cene bodo primerne za vsak žep, saj se bodo gibale od 8,5 do 100 evrov. Tokrat se bodo na njem predstavili Restavracija Grad Kromberk s chefom Alešem Šibavom, Turistična kmetija Arkade s chefom Rokom Rupnikom, Gostilna Podfarovž s chefom Denisom Ibrišimovićem, Faladur Vinski bar in vinoteka s chefoma Petrom Zavrtanikom in Nušo Gregorc, Gostina Tratnik s chefom Tomijem Tratnikom, Gostilna picerija Anja s chefoma Anjo Paljk Fabjan in Simonom Volkom, Ošterija Žogica s chefom Asmirjem Fetahovićem, Majerija s chefom Matejem Tomažičem, Gostilna Pri Lojzetu s chefom Tomažem Kavčičem, DAM restavracija in vinski bar s chefom Urošem Fakučem, Gostilna pri Izviru Hublja s chefom Tomažem Pižentom, Turistična kmetija Saksida s chefom Markom Bolčino, Gostilna Theodosius s chefom Gregorjem Lisjakom, Penzion Sinji vrh s chefinjo Beti Andlovic, Gostilna Termika s chefom Erikom Batageljem in Gostilna Sivi Čaven s chefinjo Jasmino Črv Čermelj. S čim vse vam bodo na krožnikih postregli v omenjenih 16 gostilnah, si lahko preberete na spletni strani https://okusi-vipavske.si/sl/kulinarika.html.

Prepričani smo, da vas bodo povsod veseli in da bodo naši gostinci znali razvajati brbončice tudi najbolj zahtevnih jedcev.

Poskrbeli smo tudi za ljubitelje sladkih dobrot, saj bodo od 15. maja z nami mojstri sladoleda, ki so že v minulih letih dali krila domišljiji in s svojo ustvarjalnostjo navdušili tudi ljubitelje nekoliko drugačnih in izvirnih okusov. V festivalski ponudbi bodo svoje mesto letos dobili posebni sladoledi, ki jih pripravljajo v Slaščičarni Ajdovščina in Pri Marjanci v Vipavi. Nadeli so jim prav posebna imena. V Ajdovščini boste tako lahko okusili črno čokolado z vipavsko češnjo ali Škratove češnje, albuminsko skuto Vipavske doline s polivom zelene fige ali Štrigo figo ter črno vaniljo z vipavsko breskvijo ali Angelske breskve. Pri Marjanci v Vipavi pripravljajo sladoled z okusom vipavske kremne rezine z imenom Paštakrema original ter Teodozijeve sanje. Letos se festivalskim sladoledom pridržuje tudi Kavarna Cukr iz Ajdovščine, bo v svoje sladoledne okuse vključila bogastvo tipičnih lokalnih sestavin Vipavske doline.

Najslajše smo seveda prihranili za konec, ko bomo Kulinarični mesec Okusi Vipavske sklenili s festivalom Okusi Vipavske. Osrednji turistični promocijski dogodek Vipavske doline na področju vina in kulinarike bo letos doživel svojo 14. izvedbo, organizacija dogodkov festivala pa je tudi tokrat v rokah Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina, ki nadvse pestro in zanimivo dogajanje pripravlja v sodelovanju z vipavskimi vinarji. Dvorec Zemono bo tako v nedeljo, 5. junija, med 15. in 21. uro gostil več kot 40 vinarjev, ki bodo obiskovalcem ponudili več kot 150 različnih, a brez dvoma odličnih vipavskih vin. Vstopnina 70 evrov po osebi bo vključevala festivalske jedi, ki jih bo pripravljal chef Tomaž Kavčič z ekipo Gostilne Pri Lojzetu, in najbolj žlahtno vinsko kapljico Vipavske doline. Naj dodamo, da bo na omenjenem festivalu potekala tudi delavnica z naslovom Posebnosti zelena, ki jo bo vodil prof. dr. Guillaume Antalick s Fakultete za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici. Cilj delavnice je širši javnosti predstaviti značilnosti oziroma tipičnosti vin iz sorte zelen, ki je glavni predmet preučevanja Centra za raziskave vina Univerze v Novi Gorici. Predstavitev bo vključevala tudi senzorično izkušnjo z zaznavanjem vonja posameznih aromatičnih spojin. V ponedeljek, 6. junija, bo festival namenjen poslovnemu dogodku in bo zato zaprl vrata za širšo javnost, v goste pa prihaja tudi Tracy, letošnja zmagovalka resničnostnega šova Masterchef Italija.

Okusi Vipavske, festival vina in kulinarike, nedeljsko dogajanje; Dvorec Zemono, Slovenija 12.05.2019 Foto: Jure Makovec

»Vizija razvoja festivala je nadgradnja festivalskih in ob festivalskih aktivnosti v smislu učinkovitega približevanja proizvajalcev vina in ostalih lokalnih produktov pravi cilji publiki. Torej tako končnim kupcem, kot tudi poslovnim kupcem, kot so gostinci, hotelirji in turistične agencije. Pomemben poudarek namenjamo načelu trajnosti, torej, da podpiramo kratke dobavne verige, da smo podpora pri delovanju poslovnega ekosistema ter da promoviramo lokalno in sezonsko pridelano hrano. Te usmeritve nas vodijo pri oblikovanju celotnega dogajanja, ki ga krovno imenujemo Okusi Vipavske. Ta se pričenja z gastronomsko borzo še pred začetkom sezone, se nadaljuje v kulinarični mesec in zaključi s festivalom, ki mu poleg kulinarike dodajamo še promocijski in poslovni del,« poudarja Brigita Habjan Štolfa, direktorica Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina. »Verjamemo, da lahko le s celostnim pristopom in kontinuiranim delom dosegamo povezanost lokalnega okolja, visoko prepoznavnost naših proizvajalcev na domačem in tujem trgu ter na ta način gradimo na dodani vrednosti turistične destinacije, proizvajalcev in njihovih produktov,« še dodaja.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na info@rra-rod.si

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes