PRIJAVA // REGISTRACIJA

PARADIŽNIKOVA JUHA S POPEČENIMI KRUHOVIMI KOCKAMI

26.08.2021

Društvo gospodinj s Planine je pred leti izdalo kuharsko knjigo Da ne bi pozabili II, kjer so zbrani tradicionalni domači recepti planinskih gospodinj ter šege in navade ob različnih prazničnih dneh. Ob teh posebnih priložnostih so ljudje pripravljali tudi posebne jedi. Društvu je uspelo v knjigi zbrati več kot 230 kuharskih receptov naših »non in nonotov«.

V vročih poletnih dneh, ko pridelovalce na vrtovih razveseljujejo paradižniki, so predvsem za veliki šmaren gospodinje rade pripravile paradižnikovo juho.

Priprava ne zahteva veliko časa ali posebnih spretnosti, tudi sestavin ne potrebujemo veliko, da pripravimo okusno, kremno in lahko poslastico. In čeprav so gospodinje pisale o nekdanjih navadah, lahko pripomoremo, da postanejo tradicija tudi tako, da pripravimo katero izmed izbranih jedi. 

Sestavine za juho:

1 kg mesnatega paradižnika

1,5 l vode

5 dag masti

½ čebule

3 dag moke

1 dl kisle smetane

1 žlička sladkorja

timijan

1 list bazilike

1 limonina lupinica

sol

šopek peteršilja

Paradižnik operemo, olupimo in iztisnemo seme. Paradižnikovo meso 15 minut kuhamo v vodi, nato ga pretlačimo. Na masti posebej prepražimo sesekljano čebulo, potresemo z moko in ko čebula rahlo porumeni, dodamo pretlačen paradižnik in kislo smetano. Začinimo s sladkorjem, da omilimo paradižnikovo kislino, dodamo dišavnice, sol in sesekljan peteršilj. Kuhamo še 10 min in ponudimo s popečenimi kruhovimi kockami.

Sestavine za popečene kruhove kocke:

30 dag kruha

0,5 dl oljčnega olja

Nekoliko posušen kruh narežemo na manjše kocke in jim prilijemo olje. Dobro premešamo in pustimo, da se prepojijo. Kocke na hitro popečemo in še tople ponudimo k paradižnikovi juhi.

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes