Poletje je idealen čas, da v svoj jedilnik vključimo kolikor se le da sezonsko in lokalno pridelano hrano, polno vitaminov in mineralov, saj se zdaj vrtovi najbolj bohotijo s pridelki. Za sledenje načelu z vrta na krožnik trenutno res ni potrebnega veliko truda.
Sezona jajčevcev in paradižnikov bo kmalu na vrhuncu. Oba pridelka lahko uporabimo na več načinov, skupaj z mocarelo in sirom pa se spojita v priljubljeno italijansko klasiko »parmigiano di melanzane«, ki si jo lahko ob kozarcu izvrstnega lokalnega vina privoščite v ajdovski vinoteki in trgovinici z lokalnimi produkti Faladur. V obnovljenem rimskem stolpu Matej Lavrenčič z izborom značilnih vipavskih jedi goste popelje v čudovit svet okusov Vipavske doline. V Faladurju boste poleg velikega števila vipavskih vin našli tudi pestro izbiro lokalnega piva, mesnin, sirov, olja, marmelad in medu.
Za tiste, ki bi se pa v pripravi raje preizkusili sami, pa nam je Matej zaupal svoj hišni recept, pri katerem uporablja le lokalne sestavine in s tem jedi primeša vipavski pridih. Vabimo vas, da te domače sestavine združite v okusen stolpec. Izbor sestavin si lahko olajšate, če pobrskate po Tržnici na borjaču.
Za 4 osebe potrebujete:
3 srednje velike domače jajčevce
500 g mocarele Kmetije Slejko
3 velike domače paradižnike
200 g staranega ovčjega sira Sirarstva Orel
moko
Najprej jajčevce, paradižnik in mocarelo narežite na 2 cm debele rezine ter jajčevce posolite po okusu. Nekaj časa jih pustite, da spustijo vodo, nato pa jih pobrišite s suho krpo in jih pomokajte. Jajčevce in paradižnike posebej pecite 15 minut v pečici na 200 °C, da se rahlo zapečejo. Nato jajčevce, mocarelo in paradižnike izmenično zložite v več slojih v pekač ter postopek ponavljajte, dokler ne porabite vseh sestavin. Na koncu potrosite z naribanim staranim ovčjim sirom Sirarstva Orel ter vse skupaj spet položite za 30 minut v pečico na 220 °C. Postrezite s paradižnikovo mezgo.
TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes