Vsako pomlad nas narava nagradi s šparglji, s tistimi gojenimi kot tudi z vedno bolj priljubljenimi divjimi. V začetku maja sezona špargljev doseže vrhunec. V tem času se lahko v izbranih gostilnah in restavracijah pod okriljem dogodka Mesec krasnih špargljev prepustite mojstrovinam, pripravljenim iz te bogate vrtnine.
Da si boste delček čarovnije lahko pričarali doma, vam ponujamo preprost recept za kremno špargljevo juho.
ŠPARGLJEVA KREMNA JUHA
Sestavine
Priprava
Šparglje očistimo, odlomimo trši del, mehkejši del stebla na cm dolge koščke. V zelenjavni juhi skuhamo olupljen krompir in trde dele špargljev. Ko je krompir kuhan, odstranimo te šparglje in damo v juho narezane mehkejše dele špargljev. Ko juha ponovno zavre, počakamo 2 minuti in zmešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko kremo. Rezine pršuta popečemo v ponvi in ohladimo. V isti ponvi potem na hitro sotiramo tudi glavice špargljev.
Juho vlijemo v krožnik, dodamo žlico domače skute ter košček popečene rezine pršuta, za piko na i pa še popečene špargljeve glavice.
Recept najdete v knjigi »Šparglji – beluši: Iz narave na krožnik po namigih mojstrov Vipavske doline in Krasa« iz leta 2020. Recept je za knjigo prispeval Simo Komel, chef v Bistroju Grad Štanjel.
Nekaj o tradiciji gojenja špargljev v Vipavski dolini in blagodejnih učinkih na zdravje smo vam razkrili že v zapisu izpred leta dni. Vabljeni k branju.
Foto: Miha Bratina
TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes