PRIJAVA // REGISTRACIJA

PREDNOSTI LOKALNIH PRIDELKOV

19.12.2023

Pozimi je v Sloveniji na voljo obilje zimske zelenjave, ki je polna hranil in vitaminov. Že dolgo je znano, da je priporočljivo uživati lokalno pridelano hrano, ki je bolj kakovostna od tiste, ki je pripeljane od daleč. V zimskem času je priporočljivo uživati zelje, radič, motovilec, korenček, cvetačo, por, česen, čebulo, zeleno, brokoli, rukolo, orehe, lešnike, mandlje, kakije in jabolka.

Poseganje po lokalno pridelani zimske zelenjave je priporočljivo tudi zato, ker je lokalna hrana bolj zdrava in ne zahteva dolgega transporta ter s tem povezane obdelave. Seveda je pomembno preveriti deklaracijo z informacijami o državi izvora in kraju porekla. S tem prispevamo k varovanju okolja, zmanjšujemo škodljive okoljske vplive prevoza in uporabo pesticidov ter gnojil. Na tak način sezonska lokalna hrana zmanjšuje ogljični odtis in spodbuja trajnostno prehranjevanje.

Pri tem velja dodati, da to ne velja le za zelenjavo, pač pa tudi za sadje, meso in vsa druga živila.

Torej izgovorov več ni. Pobrskajte po Tržnici na borjaču in podprite lokalne pridelovalce ter s tem naredite tudi nekaj dobrega za okolje.

Povzeto po.

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes