PRIJAVA // REGISTRACIJA

PROJEKT ŠTAFETA SEMEN – BODIMO ČIMBOLJ SAMOOSKRBNI

30.03.2023

Irena Rotar iz Eko civilne iniciative Slovenije (Ekoci), ki že deseto leto združuje somišljenike s projektom Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen, opozarja, da živimo v nepredvidljivih časih gospodarskih, geopolitičnih in podnebnih sprememb, ki kažejo tudi na predvidljive težave pri zagotavljanju hrane.

Za svojo prehransko varnost lahko veliko storimo in pripomoremo sami. Zakaj ne bi bili v čim večji meri samooskrbni, nenazadnje je tudi posebno zadoščenje v tem, da požanješ sadove lastnega truda ter da veš, kaj ješ.

Sporočilo projekta Štafeta semen je, da posejmo čim več, da bomo čim bolj samooskrbni: “Posejmo Slovenijo s čim več užitnimi, zdravilnimi in sadnimi rastlinami in posadimo čim več semen in sadik rastlin, naredimo semenske kroglice s semeni, ki so prilagojene našemu okolju,” razlaga Rotarjeva.

V projektu lahko sodeluje prav vsak. Vabljeni, da izpolnite prijavnico. To so lahko prav vsi – otroci, vrtci, šole, posamezniki, društva ... Aktivnosti izvajajo v svoji organizaciji in na lastno odgovornost, z lastnimi sredstvi. Organizatorji pa koordinirajo aktivnosti, obveščajo javnost in poskrbijo za podelitev priznanja. Sodelovanje v gibanju je brezplačno.

Možnosti za sodelovanje so številne. Sodelujete lahko tako, da sejete semena, izdelujete, sadite, pridelujete ter izmenjujete avtohtona semena in sadike kulturnih rastlin, izdelujete in sejete semenske kroglice ter pridelujete sonaravno. Pridelujete lahko na balkonu ali v lončkih, pomagate kmetom, prirejate predavanja ali skupne dejavnosti v vrtcih in šolah ... Odločevalci lahko samooskrbo in trajnostni razvoj vključijo v dolgoročni razvoj lokalne skupnosti, nešteto možnosti za sodelovanje opiše Rotarjeva.

Več informacij.

V Lavričevi knjižnici Ajdovščina pa živi drug zanimiv projekt – Knjižnica semen. Sodeluje lahko vsak, ki doma vzgaja in prideluje domača semena, ter lahko daruje delček teh v Knjižnico semen. Tako so na voljo za izposojo drugim uporabnikom.

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes