PRIJAVA // REGISTRACIJA

RABARBARINA PITA Z ALBUMINSKO OVČJE KOZJO SKUTO in OVČJIM JOGURTOM

29.07.2022

Sestavine:

TESTO:

170 gmoke
100 gmasla
40 gsladkorja
1jajce
1limona
1 vrečkapecilnega praška
ščepecburbonske vanilje
ščepecsoli

RABARBARIN NADEV:

500 gočiščenih stebel rabarbare
20 gostre moke
110 gsladkorja
1/2limone
0,7 lvode

SKUTIN NADEV:

250 galbuminske ovčje kozje skute
150 govčjega jogurta
50 gsladkorja
1Vaniljin sladkor
1jajce

PRIPRAVA:

Najprej pripravimo testo. V posodo ubijemo jajce, dodamo sladkor, ščepec vanilje, naribano limonino lupinico ene limone, ščepec soli ter na manjše kosme narezano maslo. Sestavine dobro zmešamo, da nastane gladka zmes. V zmes počasi dodajamo moko in pecilni prašek in ves čas počasi mešamo. Zmes z rokami dobro zgnetemo in oblikujemo hlebček. Hlebček prestavimo v posodo s pokrovom in pokrito postavimo v hladilnik za 30 minut.

V času ko testo počiva pripravimo nadev. Liste rabarbare odstranimo in jih zavržemo, iz stebel z nožem odstranimo ovojnico ter jih narežemo na približno 1cm velike koščke. Koščke rabarbare prestavimo v višjo ponev, jih posujemo s sladkorjem in dodamo dve žlici moke, dodamo še limonin sok in vodo. Vse skupaj premešamo in počasi kuhamo na zmerni temperaturi tako dolgo, da se rabarbara zmehča in omaka zgosti. Ko je nadev gotov, ga odstavimo iz štedilnika in pustimo, da se ohladi.

Pripravimo še skutni nadev. V posodo damo albuminsko ovčje kozjo skuto, dodamo ovčji jogurt, sladkor, vaniljin sladkor in jajce ter vse skupaj dobro premešamo.

Segrejemo pečico na 170 °C. Spočito testo vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani delovni površini razvaljamo na pol centimetra debeline v obliki modela za pito. Dobro pomokano testo rahlo ovijemo na dobro pomokan valjar in prenesemo nad model, ki smo ga predhodno dobro premazali z maslom. S prsti testo oblikujemo po obliki modela in ga dobro pritisnemo ob dno in robove. Morebitno odvečno testo odrežemo po vrhu roba modela.

Na testo v modelu najprej dodamo rabarbarin nadev in nato preko njega prelijemo še skutin nadev.

Model s pito postavimo v segreto pečico in pečemo 45 minut, da pita dobi lepo rumeno – rjavo barvo. Pečeno pito vzamemo iz pečice in jo ohladimo. Razrežemo jo na kose in postrežemo. Po želji lahko pito potresemo s sladkorjem v prahu ali okrasimo z listki mlade melise.

Dober tek! ?

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes