PRIJAVA // REGISTRACIJA

SANIRANA PREGRADA NA VOGRŠČKU PRINAŠA NOVE PRILOŽNOSTI

22.02.2023

Po več letih gradbenih del in pogledu na prazen zadrževalnik Vogršček je sanacija pregrade naposled končana. V sklopu sanacije pregrade Vogršček so zakrpali puščanje enega od treh namakalnih cevovodov pod pregrado in prenovili objekte talnega izpusta. Poleg tega so bili zgrajeni tudi nov odvzemni stolp, ki omogoča odvzem vode tri metre nižje kot prej, dodatno so zatesnili stare cevi pod pregrado, tako da je zdaj varna. Dogradili pa so še varnostne sisteme, ki sprožajo alarme, če se s pregrado karkoli dogaja. Prav tako so poskrbeli za agregat, ki omogoča avtonomijo objekta 48 ur ob morebitnem izpadu elektrike, in uredili javno razsvetljavo. Sledila bo še tehnološka posodobitev obstoječega namakalnega razvoda ter njegovo širjenje.

Za namakanje je v zadrževalniku trenutno na voljo več kot štiri milijone kubičnih metrov vode. V povprečju sta bila v namakalni sezoni porabljena dva milijona kubičnih metrov vode na leto, torej je vode za namakanje že zdaj dovolj za celo leto, vključno z zagotavljanjem vode za spomladansko oroševanje proti pozebi.

KMETOVALCI, VKLJUČITE SE V NAMAKALNI SISTEM

Državni sekretar dr. Darij Krajčič (MKGP) se je na Občini Ajdovščina – skupaj z županom občine Ajdovščina in županom občine Vipava ter predstavniki MKGP – udeležil sestanka na temo namakalnega sistema v zgornji Vipavski dolini, ki ga bosta zgradili občini Ajdovščina in Vipava. MKGP projekt podpira in bo z razpisi zagotavljalo sredstva za izgradnjo namakalnih sistemov. Dr. Krajčič je poudaril, da je izgradnja namakalnega sistema priložnost, ki jo je vredno izkoristiti, ter pozval kmete, naj se pridružijo izgradnji namakalnega sistema in na tak način izboljšajo pogoje kmetovanja v Vipavski dolini.

Občini Ajdovščina in Vipava bosta podpise za pridružitev namakalnemu sistemu zbirali do 15. 3. 2023, kasneje priključitev ne bo več mogoča. Do roka bi bilo potrebno zbrati 68 % površin, vključenih v sistem namakanja. Trenutno je namakalni razvod zgrajen na 980 hektarjih kmetijskih zemljišč, z omenjenim projektom pa bi se lahko površina povečala za več kot 1200 hektarjev.

Največ zanimanja za namakanje med lastniki zemljišč je na namakalnem polju Vrtovin, najmanj pa na polju med Lokavcem in Ajdovščino. Na trenutnem zemljevidu kmetijskih zemljišč, ki jih bo mogoče namakati, ko bo predvidoma leta 2028 zgrajen namakalni sistem, je trenutno 44 hektarov tudi takšnih zemljišč, za katere ima Občina soglasje, a jih ne bo mogoče namakati, saj se za ta korak niso odločili sosedje.

S koncem februarja bo Občina Ajdovščina pričela po krajevnih skupnostih organizirati sestanke, kjer bo odgovarjala na vsa morebitna vprašanja. Prav tako lahko za dodatne informacije pokličete Občino Ajdovščina na telefonsko številko 05 365 91 04 ali pišete na elektronski naslov namakanje@ajdovscina.si.

Viri in dodatne informacije:

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes