PRIJAVA // REGISTRACIJA

ŠE VEDNO PREVEČ HRANE KONČA V SMETEH

28.07.2023

Velike količine zavržene hrane so v Sloveniji in v svetovnem merilu še vedno problem. Na Tržnici na borjaču smo se tematike dotaknili v enem izmed preteklih prispevkov, kjer smo vam med drugim ponudili tudi nekaj predlogov, kako čimbolj izkoristiti ostanke hrane.

Da bi zmanjšali količine zavržene hrane moramo znati razlikovati med oznakami »uporabno najmanj do« in »porabiti do«, saj je prav nerazumevanje navedenih rokov uporabnosti na označbi živil je eden poglavitnih razlogov za večjo količino odpadne hrane. Pohvalna je tudi lanska aprilska »krstna« vseslovenska akcija Dan brez zavržene hrane, ki se je ponovila tudi letošnjega aprila.

Odpadna hrana je postala eden večjih izzivov današnje družbe in prav s tem namenom je Evropska agencija za varnost hrane začela kampanjo #EUIzberivarnohrano. Cilj evropske kampanje #EUIzberivarnohrano je ozaveščati državljane o izzivih in rešitvah v zvezi s prehranskimi dopolnili, alergeni in odpadno hrano.

O tej temi se je časopis Delo pogovarjal z Blažo Nahtigal z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in s Tadejo Kvas Majer z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Vabljeni k branju.

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes