PRIJAVA // REGISTRACIJA

ŠELINKA

24.01.2025

Receptov za šelinko je veliko..prav tako tudi imen.. pravijo, da je vsaka vas je imela svojega.

Šjelnovka, šjelnova mineštra ali šelinka je doma v zgornji Vipavski dolini. Pripravljali so jo ob trgatvi in poleg postregli krompirjevo, pogosteje pa tudi koruzno polento. Glavne sestavine šjelnovke so zelena, krompir in malo korenčka, pršut ali panceta (slanina) ime pa je mineštra dobila po zelenem delu zelene, narečno šjelnu, ki je prav tako pomembna sestavina jedi.

Žal tudi ta jed spada med že skoraj pozabljene.. je pa ta šelinka ena izmed najbolj aromatičnih minešter. In ko se kuha, v kuhinji prav lepo diši.

Vir: https://www.vipava.si/

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes