PRIJAVA // REGISTRACIJA

SKUPAJ SPREMINJAMO NAVADE

05.01.2021

Prisluhnimo ljudem, ki jih srečujemo vsak dan.

K razmišljanju o pomenu lokalno pridelane hrane smo ob zagonu Tržnice na borjaču povabili tudi nekatere znane sokrajane, ugledne strokovnjake, ki imajo na svojem področju tudi priložnosti za spodbujanje zdravih prehrambnih navad. Vsem smo poslali enako vprašanje: Kaj vam, osebno in profesionalno, pomeni poziv "Jej lokalno, kupuj lokalno!"? Prosili smo jih za kratke odgovore.

Njihove misli, jasne in spodbudne, naj pripomorejo k spreminjanju naših navad.

BRANIMIR RADIKON,
dipl. ekon. inž. agr., direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica

Še kakšno generacijo nazaj so se ljudje – še posebej na podeželju – ravnali po pravilu "Jej lokalno, kupuj lokalno" brez da bi jih kdo k temu nagovarjal. Druge možnosti velikokrat niti ni bilo in marsikomu je prišla prav tudi blagovna menjava.

Danes je odločitev za to stvar posameznika in njegovega poznavanja te problematike. Lahko nam – vsaj trenutno – manjka neomejena svoboda gibanja ali pestrost socialnih stikov, ne manjka pa izbire v trgovinah s prehrano. Zato je poznavanje prednosti lokalno pridelane hrane za potrošnika odločilnega pomena. Tu vidimo tudi eno izmed temeljnih vlog našega Zavoda. Ne le v strokovni pomoči kmetovalcem, tudi v izobraževanju potrošnikov vidimo svoje poslanstvo. Dobro bi bilo, če bi naš kupec bolj poznal prednosti našega oljčnega olja, sadja primorskih sadovnjakov in vina naših vinogradov kot tudi mesa, mleka ter mlečnih izdelkov naših kmetov. Šele to znanje, skupaj s poznavanjem dobrih strani kratkih prehranjevalnih verig in seveda pravšnjo mero ponosa na "naše", šele to bo odločitev prevesilo v prid pravilu "Jej lokalno, kupuj lokalno".

Branimir Radikon

TOMAŽ KAVČIČ,
gostinec, Gostilna Pri Lojzetu, dvorec Zemono

Pomeni mi spomine na otroštvo, tradicijo, letni čas, spoštovanje dela lokalnih pridelovalcev, iskanje konstantnosti, medsebojno zaupanje, navdih pri ustvarjanju novih jedi, obenem pa odgovornost do tega, da čimprej in po najkrajši možni poti pride vrhunski lokalni pridelek iz pridnih kmečkih rok do gosta.

Tomaž Kavčič

IRENA KODELE KRAŠNA,
ravnateljica Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina

Podpiram akcije, ki si prizadevajo za ohranjanje podeželja, saj tudi sama živim na podeželju in želim v tem prostoru ostati. Tako kot jaz pa potrebujejo tudi moji sokrajani vir dohodka, da lahko preživijo v tem okolju in ga ohranjajo "živega". Pomagam jim lahko tako, da kupujem v čim večji meri lokalno pridelano hrano in izdelke lokalnih proizvajalcev. To je moja osebna zaveza, ki pa povsem sovpada tudi s cilji naše šole.

Irena Kodele Krašna

PETRA KOKORAVEC,
dr. med., spec. druž. med., Zdravstveni dom Nova Gorica

Lokalno pridelanim živilom dajem izjemno velik pomen. Izhajam iz vaškega okolja, kjer sta doma pridelana sadje in zelenjava samoumevna. Živila, ki dozorevajo na povsem naraven način in so v najkrajšem možnem času pripeljana od pridelovalca do uporabnika vsebujejo višje vrednosti mineralov, vitaminov in drugih zdravju koristnih snovi, kar ima zagotovo pozitiven učinek na ohranjanje zdravja.  Poleg tega moramo imeti v mislih, da tudi sam način pridelave in transporta bistveno vpliva na naše zdravje. Če so živila pridelana z uporabo naravnih gnojil, z manjšo uporabo raznih strupov proti škodljivcem, transportirana na kratke razdalje, brez uporabe letalskega prevoza, posredno bistveno manj onesnažujejo okolje, kar ima ponovno pozitiven učinek na naše zdravje.

Iz zgoraj napisanega je lahko razumeti, da zelo podpiram aktivnosti, ki so usmerjene v promocijo kupovanja in uživanja lokalno pridelanih živil.

Petra Kokoravec

TINA KOBAL,
dr. vet. med., naturopatinja

Lokalno pridelana hrana ima višjo biološko in hranilno vrednost, ker je pobrana v ustreznem času in jo lahko hitro zaužijemo. Ko zase in za svojo družino izbiram lokalno pridelano hrano, mi je najpomembnejši razlog vitalna energija, ki jo takšna hrana vsebuje. Hrana, ki je vzgojena na istih tleh, kot živi človek, "vibrira" enako kot tam živeči ljudje in nam z energetskega stališča nudi največ, nas s svojo energijo krepi in čisti.

Tina Kobal

MARKO LIPOVŽ,
univ. dipl. prof. športne vzgoje, kondicijski trener

Lokalno pridelana hrana bi morala biti temelj vsakega jedilnika. Še posebej to velja za Vipavsko dolino, kjer imamo odlične pogoje. Kakovostno pridelana hrana in široka ponudba omogočata, da na majhnem prostoru dobiš vse kar potrebuješ.

Marko Lipovž

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes