Priprava domačega sladoleda je ena najbolj osvežujočih in ustvarjalnih poletnih aktivnosti. Z nekaj preprostimi sestavinami si lahko prilagodite okus povsem po svoji meri.
Na letošnjem festivalu Okusi Vipavske bo sladoled v središču pozornosti, zato vam tokrat ponujamo recept za vinsko obarvan sladoled.
Sestavine
350 g svežih ali vloženih fig
1/3 skodelice sladkorja
1 žlica limoninega soka
160 ml merlota
1/4 žlice cimeta v prahu
400 g kondenziranega mleka
2 skodelici smetane za stepanje
1 žlica vanilijevega ekstrakta
Postopek
Fige, sladkor, limonin sok in cimet kuhamo toliko časa, da dobimo homogeno kašo. Dodamo vino in kuhamo, dokler ne nastane sirupu podobna konsistenca. Ohladimo na sobno temperaturo. Smetano stepemo do te mere, da se začne gostiti, vmešamo vanjo vanilijo in sladkor v prahu ter previdno vmešamo smetano v sirup iz fig in vina. Prelijemo v posodo in pokrijemo s plastično folijo ter damo v zamrzovalnik. Ko želimo sladoled pojesti, ga vzamemo ven iz zamrzovalnika 10 minut pred zaužitjem.
TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes