PRIJAVA // REGISTRACIJA

VELIKONOČNI POSLADEK: MENIH

30.03.2023

Velika noč je največji krščanski praznik. Je premakljiv, saj se praznuje na prvo nedeljo po pomladni polni luni, med 22. marcem in 25. aprilom. Korenine velike noči segajo v predkrščansko dobo, ko so verovali v zmago pomladi in poletnih duhov nad zimskimi. Prvine praznovanja, kot so hrup in trušč, motiv ognja in luči, najrazličnejše jedi ter pomladne igre so tako iz poganskega obdobja. Ker so velikonočni prazniki postavljeni v čas, ko se konča zgodnja in se začne prava, zelena pomlad, so določene sestavine jedi povezane z duhovi plodnosti in rasti.

Klasične velikonočne jedi so orehova potica, potratna potica, pirhi, goveja pečenka, žolca, hren, pršut v testu, otroci pa so deležni pletenk z jajci – menihov.

Če bi se radi preizkusili v pripravi meniha, tu najdete recept.

VELIKONOČNI MENIH

Sestavine:

  • 35 dag moke
  • 2 dag kvasa
  • 3 dag sladkorja
  • 0,75 dl mleka
  • 1 dag soli
  • 2 rumenjaka
  • 1 vanilijin sladkor
  • 7 dag masla
  • 1 žlička ruma
  • 1 limonina lupinica
  • 1 kuhano jajce
  • 1 jajce za premaz

Presejemo moko in ob strani naredimo jamico za kvasec. Nadrobimo kvas in ga posujemo z žličko sladkorja. Prilijemo 4 žlice ogretega mleka, posujemo s ščepcem moke in premešamo. Na drugem robu sklede, tako da ne pride v stik s kvasom, na moko posujemo sol. Posebej stepemo rumenjaka s sladkorjem, vanilijinim sladkorjem, maslom, rumom in nastrgano limonino lupinico. Ko kvasec vzhaja, primešamo na sobno temperaturo ogreto mleko med ostalo moko in dodamo še jajčno zmes. Testo gnetemo toliko časa, da postane gladko. Zgneteno testo postavimo na toplo in pustimo vzhajati 30 minut.

Iz vzhajanega testa oblikujemo 3 svaljke, iz katerih spletemo kito. Vanjo vstavimo pirh za glavo in pustimo, da testo ponovno vzhaja. Menih premažemo s stepenim jajcem in pečemo v ogreti pečici na 200 °C približno 30 minut.

(Vir: Da ne bi pozabili II: šege in navade ter kuharski recepti s Planine pri Ajdovščini. Knjigo je leta 2014 izdalo Društvo gospodinj in dramska skupina Planina pri Ajdovščini.)

Foto: BIC Ljubljana

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes