Vipavska dolina je znana po svoji bogati sadjarski tradiciji – zlasti po pridelavi marelic, ki imajo v tem delu Slovenije poseben pomen. V številnih vaseh, kot sta Planina nad Ajdovščino in Budanje, kjer marelice tradicionalno gojijo že več generacij, je Vipavski dolini prineslo sloves enega osrednjih območij za njihovo pridelavo. Budanjska marelica je znana po svoji zgodnji zrelosti in polnem, sončnem okusu, ki jo loči od drugih sort. Plodovi te marelice so v primerjavi z drugimi sortami sicer manjši, a s svojim okusom neprekosljivi.
Mnoge kmetije z dolgoletno tradicijo pridelujejo ta sladek in aromatičen sadež, ki zaradi ugodne klime in rodovitnih tal dosega visoko kakovost in prepoznavnost. Marelice tukaj niso le kmetijski pridelek, ampak tudi del kulturne in kulinarične identitete doline.
Zaradi značilnega okusa in izrazite arome, ki se v veliki meri ohrani tudi pri kuhanju, so marelice zelo priljubljeno sadje za kuhanje marmelade ter pripravo sadnih sokov in drugih izdelkov z dodatkom sadja. Obiskovalci lahko v sezoni obiščejo številne kmetije, ki ponujajo sveže marelice, marmelade, sokove, likerje in druge domače dobrote.
Ob sezoni marelic vabljeni v Vipavsko dolino, kjer lahko obiščete lokalne pridelovalce, kupite sveže marelice ali si priskrbite domače izdelke. Naj bodo vipavske marelice del vaše ozimnice ali pa prijetno darilo, ki nosi okus in toplino Vipavske doline.
TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes