PRIJAVA // REGISTRACIJA

VLOŽENE MLADE BUČKE V KISU

12.07.2024

Bučke so priljubljena in vsestranska zelenjava, ki jo lahko pripravimo na mnogo načinov, jemo jih lahko samostojno ali kot prilogo drugim jedem. Njihova glavna značilnost je nizka kalorična vrednost ter 95 % delež vode. Bučke so dober vir prehranskih vlaknin, ki pomagajo pri prebavi, bogate so z vitamini, kot so vitamin C, vitamin A, vitamin K in vitamini skupine B. Prav tako vsebujejo minerale, kot so kalij, mangan in magnezij, ter antioksidante, kot so lutein, zeaksantin in beta-karoten.

Odličen način, kako ohraniti njihove hranilne vrednosti in okus ter jih imeti na voljo skozi vse leto, je da jih vložimo.

 Sestavine:

  • 1 kg bučk
  • 2,5 d lvode
  • 1 dl kisa za vlaganje
  • 0,75 dl olja (½ olivno, ½ rastlinsko)
  • rožmarin
  • bazilika
  • 1 strok česna
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 čebula

Vodo, kis za vlaganje, rožmarin, baziliko, cel strok česna, sol in sladkor zavremo. Nato dodamo olupljene in na kocke narezane bučke in na tanke kolobarje narežemo čebulo. Vse skupaj še enkrat zavremo, še vroče zložimo v kozarce in zapremo.

(Vir: Da ne bi pozabili II: šege in navade ter kuharski recepti s Planine pri Ajdovščini. Knjigo je leta 2014 izdalo Društvo gospodinj in dramska skupina Planina pri Ajdovščini.)

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes