PRIJAVA // REGISTRACIJA

ZA VELIKO NOČ SE PRITIČE KOS OREHOVE POTICE

12.04.2022

V krščanski kulturi velja velika noč za največji praznik. V kulturi in tradiciji je malodane zapečateno, da se na ta dan pogostimo tudi z »največjo« sladico – s tradicionalno slovensko orehovo potico.
Zagotovo ima vsaka gospodinja svojo različico recepta. Takega, ki se prenaša iz roda v rod, od matere na hčerke … takega, ki se za trohico razlikuje od recepta njene prijateljice ali sosede.
Morda ga boste primerjali z receptom gospodinj s Planine, ki vam ga ponujamo v branje, ter opazili razlike z vašim. Morda boste poskusili pripraviti potico nekoliko drugače, ali pa se držali svojega načina priprave. Nič od tega ni narobe; važno je le, da le končni izdelek uspe po vaših željah in zadovoljno izgine s praznično obloženih krožnikov.

Sestavine za kvašeno testo:

  • 10 dag masla
  • 0,3 dl olja
  • 10 dag sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • 4 rumenjaki
  • 1 limonina lupinica
  • 5 dag kvasa
  • 60 dag moke
  • ščepec soli
  • mleko

penasto zmešano maslo, olje, sladkor, rum, rumenjake in nastrgano limonino lupinico. Posebej pripravimo kvasec tako, da razdrobljen kvas posujemo z žličko sladkorja, prilijemo 0,5 dl ogretega mleka, posujemo z 2 žlicama moke in premešamo. Vzhajam kvasec dodamo presejani moki, premešamo, dodamo sol, jajčno zmes in mleko po potrebi. Zamesimo gladko mehko kvašeno testo. Pokrijemo ga in pustimo vzhajati v toplem prostoru.

Sestavine za nadev:

  • 2 dl mleka
  • 6 dag masla
  • 50 dag orehov
  • 10 dag sladkorja
  • 1 vanilijin sladkor
  • 1 limona
  • 1 žlica ruma
  • 4 beljaki
  • ščepec soli
  • 1 dl sladke smetane
  • 1 dl rastlinske smetane
  • 10 dag piškotnih drobtin
  • 10 dag rozin (en dan prej jih namočimo v rumu)

Mleko segrejemo in v njem raztopimo maslo. Mletim orehom primešamo sladkor, vanilijin sladkor in jih prelijemo z vrelim mlekom. Ko se masa nekoliko ohladi, dodamo nastrgano limonino lupinico, iztisnjen sok limone in rum. Vse skupaj dobro premešamo.
Beljake s ščepcem soli zmešamo z električnim mešalnikom v trd sneg. Narahlo ga vmešamo k preostali masi. Nato ločeno zmešamo še rastlinsko in sladko smetano ter ju primešamo orehovi masi. Preden nadev razmažemo, mu po občutku dodamo še piškotne drobtine tako, da je kompaktnost nadeva enaka trdoti testa.
Vzhajano testo enakomerno razvaljamo 7 mm na debelo, premažemo z nadevom, posujemo v rumu namočene rozine in tesno zavijemo. Potico položimo v namaščen z drobtinami potresen pekač. Potlačimo jo in jo z lesenim nabodalom ob straneh prebodemo ter pustimo vzhajati približno eno uro. Vzhajano potico premažemo z rumenjakom in sladko smetano. V ogreti pečici jo pri 190 °C pečemo eno uro. Pečeno pustimo nekaj časa v modelu, potem jo zvrnemo na desko. Če želimo, da bo vrhnja skorja bolj voljna, jo namažemo z maslom ali oljem, pokrijemo s papirjem za peko in prtom, da se počasi ohladi.


(Recept so pripravile gospodinje s Planine. Recept najdete v knjigi Da ne bi pozabili II: šege in navade ter kuharski recepti s Planine pri Ajdovščini. Knjigo je leta 2014 izdalo Društvo gospodinj in dramska skupina Planina pri Ajdovščini.)

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes