PRIJAVA // REGISTRACIJA

ŽOLCA IZ SVINJSKEGA MESA

28.03.2024

Kulinarično bogastvo velike noči je izjemno. Sestavljajo ga jedi, ki so pripravljene iz lokalnih surovin in v skladu z lokalno tradicijo. Poleg obveznih pirhov, šunke, potice, kruha in hrena, je obvezna jed tudi žolca. Žolca, ki jo poznamo tudi pod imenom hladetina, strjenka ali aspik, poznamo pa tudi več narečnih imen: žepca, žiuca, žolica, žuca, žuč, žulca in še kakšna narečna beseda bi se našla. Žolca je hladna želatinasta jed, ki jo običajno pripravljamo za veliko noč, za binkošti, v času božičnih praznikov in pogosto tudi v času kolin.

Sestavine
2 kosa svinjskih nog (parklja)
1 kos telečje kosti
1 kg svinjske glave
2 kosa svinjskega jezika
2 l vode
1 korenina peteršilja
3 vejice majarona
2 rdeča korenčka
1 vejica zelene
poper v zrnu
sol
lovorjevi listi
kuhana jajca

Postopek priprave
Meso dobro operemo, ga zalijemo z mrzlo vodo, mu dodamo korenino peteršilja, majaron, korenček in zeleno, poper in sol. Na zmerni temperaturi kuhamo vsaj 5 do 6 ur. Z vrha juhe sproti pobiramo maščobo.
Iz kuhane juhe žolco pripravimo tako, da juho precedimo in mesu odstranimo koščice. Meso zložimo na krožnike, lahko dodamo na polovico narezana kuhana jajca, zalijemo z juho, dodamo še lovorjev list in pustimo, da se žolca ohladi in strdi.


(Vir: Da ne bi pozabili II: šege in navade ter kuharski recepti s Planine pri Ajdovščini. Knjigo je leta 2014 izdalo Društvo gospodinj in dramska skupina Planina pri Ajdovščini.)

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes