PRIJAVA // REGISTRACIJA

AGROBIZNIS HI-TECH NATEČAJ 2023: SPOZNAJTE PRODUKTE ZMAGOVALCEV

30.11.2023

Na 8. Agrobiznis konferenci so bili razglašeni zmagovalci Agrobiznis Hi-Tech natečaja. V kategoriji Ponudnik je zmagovalec postal YieldGap Slovenija, v kategoriji Ideja Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, v kategoriji Uporabnik pa je bila za najboljšo izbrana Zelena točka Zadruge Skupina vrtovi panonski.

YieldGap se osredotoča na natančno kmetijstvo in prinaša inovativne rešitve za pridelovalce. Njihov pristop vključuje analizo tal, prilagajanje setvenega in gnojilnega načrta na podlagi satelitskih slik, natančno gnojenje s točno določenimi pripravki, sledenje obdelovalnosti tal, pametno setev in žetev s pomočjo pametnih kombajnov ter uporabo naprednih tehnologij za spremljanje in napovedovanje vlage.
Skratka, YieldGap Slovenija se ukvarja z razvojem naprednih rešitev za natančno kmetijstvo, ki temeljijo na sodobnih tehnologijah in analizah podatkov. Njihove inovacije so pomembne za trajnostno preobrazbo slovenskega kmetijstva.

Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani je sodelovala pri razvoju tehnologije strojnega učenja na področju natančnega kmetijstva z uporabo brezpilotnih letalnikov. Ta inovacija omogoča prilagajanje velikosti nevronske mreže, ki se uporablja za prepoznavanje plevela na njivah, kar omogoča boljšo učinkovitost pri obdelavi podatkov.
V praksi to pomeni, da se lahko velikost nevronske mreže prilagaja obstoječim problemom, kot je prepoznavanje plevela, kar omogoča zmanjšanje porabe energije v realnem času. Rešitev je primerna tudi za cenejše brezpilotne letalnike, kar pomeni, da je dostopna tudi manjšim kmetijam.
Sodelovanje Fakultete za računalništvo in informatiko pri tej inovaciji pomeni prispevek k razvoju tehnoloških rešitev v kmetijstvu, ki lahko izboljšajo učinkovitost in trajnost pridelave.

Zelena točka Zadruge Skupina vrtovi panonski zagotavlja sledljivost svežega sadja inzelenjave. Zelena točka povezuje več kot sto kmetij in je največji ponudnik svežega sadja in zelenjave v Pomurju. Ker želijo, da je glavnina pridelka domačega, vzpostavljajo lastno pridelavo zelenjave, kupcem pa zagotavljajo sledljivost. Kupci tako lahko na prodajnem mestu skenirajo QR-kodo pridelka in vidijo, kdo in kako ga je pridelal, kdaj je bil pobran in kako dolgo je potoval do police.

Več preberite na povezavi.

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes