Akvaponika je tehnologija, ki omogoča hkratno gojenje rib in zelenjave v zaprtem sistemu. Sistem temelji na krožnem gospodarstvu, kjer ribji izločki postanejo hrana za rastline, kar omogoča manjšo porabo vode in gnojil. Hidroponska pridelava vrtnin, torej brez tal, je v primerjavi s konvencionalno pridelavo v tleh bolj produktivna, saj izračuni, ki so jih naredili na podlagi podatkov o pridelavi solate v ZDA, dokazujejo, da porabimo več energije in manj vode, lahko pa pridelamo do 10-krat več pridelka na kvadratni meter na leto. Tovrstni pridelki so brez lepotnih napak, ki jih povzročijo škodljivci in bolezni, ko rastejo v zemlji.
Uporablja se predvsem v urbanem okolju, ob ribogojnicah, zanimivo pa je, da omogoča celoletno pridelavo in je primer trajnostne pridelave hrane.
TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes