PRIJAVA // REGISTRACIJA
REPORTAŽA

ČEBELARSTVO LISJAK, VRTOVČE

27.01.2023

»Z udeležbo na tekmovanjih vidiš, ali si na pravi poti«

Ste vedeli, da je na zadnjem državnem ocenjevanju medov, ki tradicionalno poteka vsak konec leta in na katerega se uvrstijo le prvaki iz slovenskih in mednarodnih ocenjevanj, z najvišjo oceno slavil lipov med Čebelarstva Lisjak z Vrtovč in da se je na tretje mesto uvrstil še njihov akacijev med? To pa seveda ni edino pomembno priznanje, ki so se ga pri Lisjakovih razveselili v lanskem letu: njihov med so namreč v oktobru za najboljšega razglasili tudi v okviru prireditve Dnevi kmetijstva Slovenske Istre 2022.

Ob koncu leta se čebelarji veselijo še zadnjega tekmovanja, na katerem ocenjujejo samo najboljše slovenske mede iz slovenskih in mednarodnih ocenjevanj. Državno ocenjevanje medenih prvakov prireja Čebelarska zveza Slovenije v sodelovanju z Biotehniško fakulteto, senzorično komisijo pa sestavljajo najvidnejši strokovnjaki s tega področja. Na zadnje decembrsko državno ocenjevanje so se tako uvrstili prvaki iz ocenjevanj, ki so potekala v okviru OČD Koper, na Pomurskem sejmu, v okviru ČZD Pomurja, ČD Semiča in ČZ Gorenjske. Ocenjevali so štiri kategorije medov – cvetlični, akacijev, lipov in kostanjev med. Čebelarstvo Lisjak, ki se je s svojimi medi na letnih ocenjevanjih odlično odrezalo, je bilo k sodelovanju na državnem ocenjevanju povabljeno z dvema vzorcema – lipovim in akacijevim medom. Med vsemi ocenjenimi vzorci je najvišjo oceno prejel lipov med in tako postal državni prvak. Akacijev med pa se je uvrstil na tretje mesto v svoji kategoriji. Naj dodamo, da je bil zmagovalec, lipov med, posebej poslan na analizo v mednarodni laboratorij za analizo hrane Eurofins Food Integrity Control Services v Nemčijo. Tamkajšnji strokovnjaki so potrdili, da je, poleg odličnih senzoričnih lastnosti, med tudi brez ostankov sredstev za zatiranje varoj ter popolnoma pristen in naraven med. Lisjakovim so nagrado za najvišjo oceno lipovega medu v državi podelili v državnem zboru 20. decembra 2022.

Lipov in akacijev med prvaka že na Dnevih kmetijstva slovenske Istre

Da je Lisjakov med resnično odličen, se je bilo lani mogoče prepričati že dva meseca prej, v okviru prireditve Dnevi kmetijstva Slovenske Istre 2022, kjer je bil njihov med razglašen za najboljšega. Ocenjevanje medu, ki ga že tradicionalno prireja Obalno čebelarsko društvo Koper, je potekalo v okviru Sladke Istre. Rezultati so bili obelodanjeni na Dnevih kmetijstva Slovenske Istre 2022, kjer so podelili tudi nagrade. Lisjakovi so na omenjeno ocenjevanje oddali lipov in akacijev med. Oba sta bila ocenjena z najvišjo zlato oceno, prav tako sta oba postala prvaka v svojih kategorijah, akacijev med pa je poleg tega prejel še naziv šampiona kot najbolje ocenjen med celotnega tekmovanja. To je velik dosežek za čebelarja in njegove pridne delavke, v svojih vitrinah pa imajo tudi celo vrsto drugih nagrad, odličij in prestižnih nazivov za svoje odlične izdelke. »Z udeležbo na tekmovanjih vidiš, ali si na pravi poti,« pravi Milan Lisjak, brez dvoma srce in duša Čebelarstva Lisjak. O tem, ali so Lisjakovi z Vrtovč na pravi poti, seveda ni najmanjšega dvoma: po stenah v hiši jim visi veliko priznanj, pa tudi šampionov – torej najvišje ocenjenega medu – in naslovov prvakov, ki jih prejmejo tisti medi, ki so razglašeni kot najboljši v svoji kategoriji. Sicer pa se s čebelarstvom pri Lisjakovih ukvarjajo že zelo dolgo, prav tako pa pridelujejo tudi odličen med: akacijev lipov, gozdni, bršljanov, cvetlični … Med njihovimi izdelki je mogoče najti tudi cvetni prah, medene likerje, medice in naravne medene namaze.

Okusi Vipavske, festival vina in kulinarike; dvorec Zemono, 12. 5. 2019, foto: Jure Makovec

Dela čebelarju nikoli ne zmanjka

In kako se je vse skupaj pravzaprav začelo? »Prvi dve družini čebel sem kupil v Šempetru pred 44 leti. Čez tri leta sem kupil še deset družin ter se včlanil v Čebelarsko društvo Ajdovščina in Čebelarsko zvezo Slovenije. Kasneje sem kupil tovornjak z 72 panji in jih začel prevažati po Sloveniji: v Vremško dolino, Tolmin, na Nanos, Hrušico, Mašun, v Litijo, Besnico ... Ko je šlo podjetje, kjer sem bil zaposlen, v stečaj, sem bil postavljen pred dejstvo, ko se je bilo treba odločiti, ali bom čebelarsko dejavnost večal ali pa jo opustil. Ljubezen do čebel je prevladala, tako da sem zdaj čebelar z 250 družinami in okrog 80 narejenci oziroma t. i. rezervnimi družinami,« pove Milan Lisjak. Uspeh Čebelarstva Lisjak seveda ni prišel sam po sebi, saj se je sogovornik veliko udeleževal različnih izobraževanj s področja čebelarjenja, med drugim o zdravju čebel, trženju in podobno. Prav tako je opravil nacionalno poklicno kvalifikacijo za čebelarja.

Okusi Vipavske, festival vina in kulinarike; dvorec Zemono, 12. 5. 2019, foto: Jure Makovec

Čebelarstvo Lisjak je danes vključeno tudi v t. i. shemo kakovosti, kar pomeni, da je njihov med zaščiten z geografsko označbo "slovenski med". Poleg čebelarjenja in pridelave medu so pri Lisjakovih v zadnjem času začeli delati tudi satnice iz svojega voska. »Bila je dodatna naložba v opremo, a sem zelo zadovoljen. Dela čebelarju nikoli ne zmanjka, ne pozimi, kaj šele poleti, v glavni sezoni. Ljubezen do čebel – to je moje največje veselje in nikoli mi ni težko, čeprav so dnevi včasih zelo dolgi in naporni,« priznava Milan Lisjak.

Tekst: Katja Željan

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes