PRIJAVA // REGISTRACIJA

CMOKI Z MARELIČNO MARMELADO IZ VIPAVSKIH MARELIC

10. junija, 2022

Na Vipavskem marelice tradicionalno gojijo v vasici Budanje med Vipavo in Ajdovščino, v zadnjih letih pa so veliko marelic zasadili tudi na Planini nad Ajdovščino.

Marelica je nekoliko poseben sadež prepoznavno kiselkastega okusa z izrazito aromo. Značilni okus se v veliki meri ohrani tudi pri kuhanju, zato so marelice zelo priljubljeno sadje za kuhanje marmelade ter pripravo sadnih sokov in drugih izdelkov z dodatkom sadja. Marelice so zelo bogate z vitamini in minerali, predvsem z magnezijem, ki naj bi ga vsebovale desetkrat več kot drugo sadje.

Tokrat vam ponujamo recept za slastne cmoke z marelično marmelado.

Sestavine:

  • 40 dag krompirja
  • 5 dag masla
  • sol
  • 2 rumenjaka
  • 25 dag moke
  • sladkane marelice ali marelična marmelada

Sestavine za preliv:

  • 10 dag masla
  • 3 žlice krušnih drobtin
  • sladkor

Krompir olupimo, narežemo na večje kose, skuhamo, pretlačimo in še vročemu vmešamo maslo. Solimo in pustimo, da se ohladi. Med hladnega vmešamo rumenjaka in moko ter zgnetemo. Iz krompirjevega testa oblikujemo debel svaljek, ga narežemo na 5-centimetrske koščke, jih sploščimo 1 cm na debelo in na sredino vsake ploščice položimo ½ sladkane marelice ali 1 žličko goste marelične marmelade. Oblikujemo cmoke in jih v vreli slani vodi kuhamo 12 minut oz. dokler ne priplavajo na vrh. S penovko poberemo cmoke, jih naložimo na servirni krožnik in zabelimo s prepraženimi drobtinami na maslu. Po želji lahko potresemo s sladkorjem.

(Recept so pripravile gospodinje s Planine. Recept najdete v knjigi Da ne bi pozabili II: šege in navade ter kuharski recepti s Planine pri Ajdovščini. Knjigo je leta 2014 izdalo Društvo gospodinj in dramska skupina Planina pri Ajdovščini.)

Foto: Blaž Rosa

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes