PRIJAVA // REGISTRACIJA

Dan odprtih vrat Učnega centra Brje

13.06.2023

V četrtek, 15. junija 2023, med 17. in 19. uro odpira Učni center Brje svoja vrata vsem, željnim s prve roke spoznati delovanje predelovalnega obrata. Dan odprtih vrat učnega centra bo namenjen predstavitvi raznovrstne predelovalne opreme, ki je na voljo za uporabo vsem zainteresiranim, ob tej priložnosti pa bo zaživela še destilarna žganjekuhe in destilacije zelišč.

Posebne pozornosti bo na ta dan deležno odprtje novo urejene destilarne za potrebe žganjekuhe in destilacije zelišč. Prikaz žganjekuhe na avtomatsko vodenem destilacijskem kotlu bo izvedel Ivo Šuc z Domačije Vrabči iz Pliskovice, ki ima z domačo proizvodnjo žganih pijač na tovrstni opremi dragocene izkušnje. 200 litrski bakreni kotel s trostopenjsko kolono za pripravo lokalnih vinskih in sadnih destilatov bo služil spodbujanju ohranjanja dediščine in razvoja žganjekuhe na podeželju Vipavske doline. Sredstva za sofinanciranje kotla je Občina Ajdovščina pridobila v okviru projekta Odkrivanje podeželske dediščine: avtohtona proizvodnja fermentiranih pijač za lokalno kulturno in okoljsko trajnost, ki ga financirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška iz EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation (Sklad Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma za regionalno sodelovanje).

Lokalnim zeliščarjem bo v destilarni namenjen kotel za destilacijo zelišč z dvema 150 litrskima košarama, ki ga je, tako kot kotel za žganjekuho, izdelalo Kotlarstvo Godec iz Jevnice. Z njim bodo opojne zeliščne darove narave v destilarni lahko predelali v tržno zanimive produkte, kot so eterična olja in hidrolati. S svojimi izvirnimi produkti se bo zato v učnem centru na dan odprtih vrat predstavila tudi Vila Lavanda iz Lokavca. V predelovalnem obratu, namenjenem predvsem sadjarjem in zelenjadarjem, si bodo obiskovalci ogledali stroje za predelavo koščičastega in pečkatega sadja ter zelenjave. Vsa uporaba opreme Učnega centra Brje je možna samo po predhodni najavi, saj je zaradi zagotavljanja brezhibnosti delovanja opreme, varstva uporabnikov ter doseganja kvalitetne predelave potrebno strokovno in tehnično znanje podpornega osebja.

Občina Ajdovščina bo v letošnjem letu učni center obogatila tudi z že pridobljeno opremo za varjenje piva ter kondenzacijskim sušilnikom, rezalnikom in sekljalnikom za predelavo sadja, zelenjave in zelišč. Obenem je v pripravi spletna predstavitev razpoložljive opreme, ki bo uporabnikom kmalu na voljo na spletišču Tržnica na borjaču (trznicanaborjacu.si).

Ker Učni center Brje ni le predelovalni obrat, pač pa tudi pomembno stičišče za pridobivanje strokovnih znanj s področja lokalne pridelave in predelave, bodo s praktičnimi prikazi, informacijami in degustacijami dan odprtih vrat popestrili tudi predstavniki lokalne skupnosti Brje, Fakultete za vinogradništvo in vinarstvo ter Centra za raziskave vina Univerze v Novi Gorici, Biotehniške šole Šolskega centra Nova Gorica ter Ljudske univerze Ajdovščina.

Foto: Jan Čermelj

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes