PRIJAVA // REGISTRACIJA

ENA NAJZNAČILNEJŠIH POSTNIH JEDI: RIBJI BRODET

04.03.2022

Po pustnem torku sledi pepelnična sreda, ko se v krščanski kulturi začne 40-dnevni post. Po krščanski tradiciji naj bi se vsi med 18. in 60. letom od pepelnice do velike noči postili in se ob petkih vzdržali mesnih jedi.

Tokrat vam za postni obrok predlagamo slastni ribji brodet, ki je poleg tega tudi enostaven za pripravo.

Sestavine:

  • 1 kg mešanih rib (primerne so škarpena, ciplji, skuše, lignji, sipe)
  • 4 žlice moke
  • 10 dag oljčnega olja
  • pol čebule
  • 2 stroka česna
  • 2 dl belega vina
  • rožmarinova vejica
  • lovorov list
  • sol
  • poper
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • šopek peteršilja

Priprava:

Ribe očistimo, jih narežemo na kose, povaljamo v moki in na vročem olju spečemo. Olje odcedimo v drugo posodo in na njem popražimo sesekljano čebulo. Dodamo strt česen. Ko zadiši, prilijemo vino, vmešano začimbe in dišavnice ter paradižnikovo mezgo. Prevremo in dodamo ribe. Po potrebi dolijemo še malo vode. Na zmerni temperaturi kuhamo še 15 minut. Pred koncem kuhanja dodamo sesekljan peteršilj.

(Recept so pripravile gospodinje s Planine. Recept najdete v knjigi Da ne bi pozabili II: šege in navade ter kuharski recepti s Planine pri Ajdovščini. Knjigo je leta 2014 izdalo Društvo gospodinj in dramska skupina Planina pri Ajdovščini.)

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes