PRIJAVA // REGISTRACIJA
REPORTAŽA

FESTIVAL SPOŠTLJIVEGA OKUŠANJA ŽLAHTNIH DAROV VIPAVSKE DOLINE ODPIRA VRATA

15.05.2024

Okusi Vipavske niso le festival, ampak se poklanjajo vipavski zemlji, vinarjem in njihovim vinom. Častijo strast in znanje številnih rodov. Negujejo kulturo spajanja vina z lokalnimi pridelki in jedmi. So praznik spoštljivega okušanja žlahtnih darov Vipavske doline. Festival Okusi Vipavske poteka v čudovitem okolju dvorca Lanthieri v Vipavi, kjer domujeta Fakulteta za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici ter Vinarski muzej, kar daje dogodku še poseben pečat. Na festivalu se bodo tudi letos predstavili številni vinarji iz Vipavske doline, ki ponujajo pokušino svojih vrhunskih vin. Ljubitelji okusnega bodo tako na svoj račun prišli v nedeljo, 19. maja, in v ponedeljek, 20. maja, tisti, ki prisegajo na kulinarične užitke, pa lahko svoje brbončice razvajajo v kar devetnajstih restavracijah po Vipavski dolini, saj se do 20. maja odvija prav tako že tradicionalni Kulinarični mesec Okusi Vipavske.

Okusi Vipavske ’23, festival vina in kulinarike. Ponedeljkovo dogajanje. Lanthierijev dvorec, Vipava, Slovenija. 22.05.2023 Foto: © Jure Makovec

Festival vina in kulinarike Okusi Vipavske je že tretje desetletje svojevrstno izložbeno okno dinamike vinarstva v Vipavski dolini. Je osrednji prostor za predstavitve in pokušine, za povezovanje in trgovanje. Ne le za vse bolj cenjena vipavska vina, tudi za lokalne pridelke in jedi, ki jih ustvarjajo mojstri kulinarike. Je prostor, kjer se vsako leto strast ustvarjanja sooči z napredkom znanj. Kjer lahko obiskovalci uživajo v razkošju okusov Vipavske doline. Festival je namenjen najširšemu krogu obiskovalcev, ki se zgolj navdušujejo nad okusi, pa tudi strokovnjakom, ki si želijo poglobljen pogled v teme o vinu. Svoja vina bo letos v okušanje ponudilo kar 38 vipavskih vinarjev in kleti, in sicer Batič, Deci, Fedora, Grof, Guerila, Jamšek 1887, Kosovel, Barkola, Cigoj, Lavrenčič, Mihelj, Pasji Rep, Burja, Ferjančič, Rouna, Svetlik, Zoria, Sutor, Tomas, UNG, UOU, Benčina, Bizjak, Bric, Dornberg, Koglot, Krapež, Saksida, Sveti Martin, Štrancar, Vidus, Zgonik, Marc, Miška, Žorž, Santei, Ranarum in Vipava 1894.

Vinsko in kulinarično doživetje, ki ustvarja pravo bogastvo okusov

»Festival Okusi Vipavske je za vinarje brez dvoma lepa priložnost za poglobitev medsebojnega sodelovanja, še posebej veseli pa smo, da se dogodka udeležuje čedalje več ponudnikov in obiskovalcev,« priznava Tina Žorž s posestva Rouna na Slapu, kjer na okolju prijazen način in po tradicionalni metodi s kratkotrajno maceracijo pridelujejo enoletna vina z izraženo svežino. Kar 12 hektarjev površin so namenili vinski trti, na štirih hektarjih pa se ukvarjajo s pridelavo trsnih cepljenk. Poleg tega so za svoje goste na novo odprli šest apartmajev in uredili 25 parkirišč za avtodome. »Predstavitev na dogodkih, kakršen je tudi festival Okusi Vipavske, se seveda pozna na obisku kmetije. V glavni turistični sezoni nas obiskujejo predvsem tujci, izven sezone pa je opazno več slovenskih gostov,« ugotavlja Tina Žorž. Tadej Kavčič s kmetije Barkola pravi, da se na festivalu Okusi Vipavske že tretje leto predstavljajo z izbranimi vini, po katerih je njihova kmetija najbolj znana, udeležbo na dogodku pa vodi tudi želja po spoznavanju novih ljudi in seveda kupcev za njihova vina. »Nedeljsko dogajanje na festivalu je namenjeno prav iskanju novih kupcev in tržič ter mreženju. Za nas se je to izkazalo za dobro izkušnjo, saj je festival Okusi Vipavske dovolj velik in močan. Prav v tem obdobju se namreč dogaja izjemno veliko festivalov in dogodkov, ki so povezani z vinom. Če bi hotel obiskati vse, bi bil dvakrat v tednu na festivalih. Zato je treba pravilno izbrati, katerega od njih se boš udeležil,« meni Kavčič. Aljoša Štrancar, ki zastopa Vina Štrancar s Planine, pa si želi, da bi organizatorji festivala poleg ljubiteljev vin v prihodnje na dogodek privabili več potencialnih kupcev vipavskih vin. »Festival Okusi Vipavske je brez dvoma pomemben in dobro obiskan dogodek za ta konec Slovenije, mi, vinarji, pa bi si želeli na njem spoznati še več kupcev naših vin iz vse Evrope,« zatrjuje.

Okusi Vipavske ’23, festival vina in kulinarike. Ponedeljkovo dogajanje. Lanthierijev dvorec, Vipava, Slovenija. 22.05.2023 Foto: © Jure Makovec

Festival bogati tudi Vipavska tržnica, polna okusne kulinarike in ostalih izdelkov, ki nastajajo izpod rok domačih pridelovalcev. Tržnica razvaja obiskovalce z jedmi, pripravljenimi iz svežih, sezonskih sestavin, ki odražajo bogato gastronomijo regije. Od tradicionalnih jedi, kot so jota in polenta z zeljem, do sodobnih interpretacij lokalnih klasičnih jedi. Letos bodo gostje tako lahko spoznali Dediščinsko domačijo Pedrovo, Sirarstvo Orel, Golden ring sire, Katrno kmetijo, Mesnine Ilc, Mesnine Peloz, MaQfino, Kmetijo Ronki, Božičeve 1847, Kmetijo Pr Nežnih, Oljčno olje Oratona, Čebelarstvo Medard in Pivovarno Pelicon. Nedeljske festivalske ure so tako za odtenek okusnejše, saj so namenjene vinsko kulinaričnemu doživetju Bogastvo okusov, ko se lokalni vinarji povežejo z izbranimi gostinci in ustvarijo kombinacije, ki so zares pravo bogastvo okusov. Na vsakem krožniku je mogoče okušati tradicionalne vipavske jedi in lokalne sestavine, ki jih navdihujejo inovativnost in pridih sodobnih trendov.

Okusi Vipavske ’23, festival vina in kulinarike. Ponedeljkovo dogajanje. Lanthierijev dvorec, Vipava, Slovenija. 22.05.2023 Foto: © Jure Makovec

Masterclass Okusi Vipavske – za tiste, ki želijo in pričakujejo več

Drugi festivalski dan, ponedeljek, malce več pozornosti namenja strokovni javnosti, ki si želi globlji uvid v trenutne vinske sloge Vipavske doline. Tudi letos festival gosti Masterclass Okusi Vipavske, ki bo potekal v čarobni Avli Magna v dvorcu Lanthieri v Vipavi. Na dogodku bodo udeleženci skozi vodeno degustacijo mednarodno uveljavljenega Roberta Gorjaka spoznavali značilnosti določenih sort vin in njihove potenciale izbranih vipavskih vinarjev ter tako širili svoja znanja. Delavnica je namenjena strokovni javnosti, kot so gostinci in vinski trgovci. Robert Gorjak bo udeležence popeljal med zanimive zgodbe tistih vipavskih vinarjev, ki so si izbrali to težko pot, in med pokušino vzorcev prikazal, kako pester, raznolik in kakovosten nabor tovrstnih vin lahko najdemo v Vipavski dolini. Na delavnici bomo skupaj definirali, kaj pomeni ekološko, biodinamično, naravno, oranžno in nefiltrirano, razbili kakšen mit, se dotaknili neupravičenih pričakovanj pivcev, pa tudi miselnih pasti, v katere se lahko ujamejo vinarji. Večina vzorcev bo belih, saj, kot pravi Robert Gorjak, bela vina, še posebej bele zvrsti, predstavljajo najbolj avtentičen in prepričljiv obraz Vipavske doline.

Okusi Vipavske ’23, festival vina in kulinarike. Ponedeljkovo dogajanje. Lanthierijev dvorec, Vipava, Slovenija. 22.05.2023 Foto: © Jure Makovec

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes