PRIJAVA // REGISTRACIJA

FRTALJA Z ZELIŠČI ALI S KLOBASO

26.04.2024

Pomlad ne prinaša samo svežih vonjev in cvetenja v vrtovih, temveč v nas prebuja tudi brbončice. In gotovo je frtalja tista pomladanska jed, ki lahko na našo mizo prinese pravo bogastvo okusov in dišav. Priprava frtaje je sicer preprosta, a njena harmonija okusov je bogata in polna. Glavna sestavina frtaje, jajce, sprejme v sebe različne sestavine, odvisno od lokalnih okusov in preferenc.

Najpogosteje se frtaja pripravlja s klobaso ali z zelišči, ki ji dodajo edinstven okus in aromo. Peteršilj, drobnjak, bazilika ali origano, vse to prispeva svežino in pikantnost tej priljubljeni jedi, ki nas z enostavno pripravo, a izjemno zapeljivim okusom, vedno znova očara.

Sestavine
5 jajc
2 dl mleka
1 dl gazirane mineralne vode
20 dag moke
sol
melisa, meta, koromač in peteršilj
10 dag sira
Voda
3-4 žlice olja
*1 par polsuhih klobas

Postopek priprave
Jajca dobro stepemo, dodamo mleko, gazirano mineralno vodo, primešamo moko in solimo. Vse skupaj dobro premešamo in pustimo 30 minut, da se moka napne. Vmešamo sesekljana zelišča in dodamo nariban sir. Če je masa pregosta, jo razredčimo z vodo. V ponvi segrejemo olje in vanjo vlijemo pripravljeno jajčno maso. Ponev pokrijemo s pokrovko in na zmerni temperaturi frtaljo ocvremo na obeh straneh. Postrežemo narezano na trikotnike.

*Če pripravljamo frtaljo s klobaso, klobaso najprej narežemo na tanjše rezine in nekoliko pocvremo.

(Vir: Da ne bi pozabili II: šege in navade ter kuharski recepti s Planine pri Ajdovščini. Knjigo je leta 2014 izdalo Društvo gospodinj in dramska skupina Planina pri Ajdovščini.)

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes