Kmetija, ki želi začeti z ekološko pridelavo, mora skozi postopek preusmeritve. Za vse kmetije se začne obdobje preusmeritve v ekološko kmetijstvo s prijavo pristojnim organom in s soglašanjem z nadzornim sistemom. V času preusmeritve morajo upoštevati in uvajati značilnosti ekološkega načina kmetovanja, kot so:
Velja omeniti, da se pridelek v tem obdobju še ne more prodajati kot ekološki. Prehod v ekološko kmetijstvo je namreč postopen. Trajanje preusmeritve je odvisno od vrste ekoloških pridelkov ter kulture, npr. za trajne nasade sadja in vinskih trt traja preusmeritev tri leta, za travinje dve leti itd. To obdobje je namreč namenjeno temu, da se zemlja očisti vseh škodljivih stvari, ki so se z leti nabirale, z uporabo raznih sintetičnih sredstev.
Obdobje preusmeritve je za kmete velikokrat težavno, saj je način pridelave drugačen, pridelek pa je manjši, zato je kmetom na voljo višja podpora v obliki subvencij za preusmeritveno obdobje.
Kmetijski pridelek ali živilo je mogoče označiti kot ekološko šele, ko je zanj izdan certifikat. Vsak ekološki izdelek mora imeti evropski zaščitni znak. Kmetija lahko pri svojih pridelkih uporablja označbo »ekološki« ali okrajšavo »eko« oziroma »bio«.
Ekološki certifikat lahko prinese številne prednosti, kot so:
Ker je informacij veliko, kmetije pa ne znajo narediti prvega koraka, je najbolje, da se obrnejo za pomoč pri kmetijsko svetovalni službi ali pri kontrolni organizaciji. Odločitev za vstop v ekološko kmetijstvo prinaša namreč za vsako kmetijo drugačne izzive.
Besedilo: Mitja Ipavec, fotografije: Eko kmetija Ipavec
TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes