PRIJAVA // REGISTRACIJA

NA AJDOVSKO TRŽNICO PO DOMAČE DOBROTE ZA ZDRAV ZAJTRK

07.11.2022

V letošnjem novembru bomo v Sloveniji otrokom že dvanajstič zapored na dan slovenske hrane postregli tradicionalni slovenski zajtrk. V podporo temu odmevnemu projektu bo tokratna Druga sobota na Ajdovski tržnici predstavila domače dobrote za zdrav zajtrk.

Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga bodo v šolah in vrtcih otrokom letos postregli 18. novembra, nam je s svojo preprosto idejo po dvanajstih letih že zlezel pod kožo. Kos kruha z maslom in medom, kozarec mleka in jabolko predstavljajo našo tradicionalno hrano, pridelano doma. Projekt Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije je namenjen izobraževanju naših najmlajših, ki tako na preprost način spoznavajo, da je tudi zajtrk brez industrijsko predelane hrane in nezdravih dodatkov lahko zelo okusen. Tradicionalni slovenski zajtrk ima tudi širše razsežnosti, saj je šole in vrtce povezal z lokalnimi dobavitelji in tako podpira lokalno pridelavo. Ajdovska tržnica, ki vse leto ponuja lokalne pridelke in izdelke ter spodbuja zdrave prehranjevalne navade, se z domačimi dobrotami letos prvič vključuje v ta vseslovenski projekt.

Naša priljubljena Druga sobota na Ajdovski tržnici zato vabi, da 12. novembra med 9. in 11. uro zajtrkujemo skupaj. Okušali bomo domač kruh, lokalni med, jabolka iz Vipavske doline in lokalne mlečne izdelke. Vse te dobrote nam bodo osebno predstavili ljudje, ki so jih pridelali in izdelali. Seveda bomo na stojnicah vse to lahko tudi kupili in se oskrbeli za zdrave zajtrke v prihodnjih dneh. Zima je pred vrati, zato se na tržnici lahko oskrbimo tudi z izdelki iz medu, zeliščnimi čaji in vitamini, ki jih največ vsebujejo prav sveže obrani plodovi iz bližnjih sadovnjakov, njiv in vrtov. Na stojnicah Ajdovske tržnice boste lahko izbirali med ponudbo sveže zelenjave in sadja, domačih suhih mesnin, mlečnih, sadnih in zeliščnih izdelkov ter drugih domačih dobrot. Posebnost tokratnega dogajanja na tržnici bo omamen vonj po sveže pečenem kostanju, ki ga bomo lahko brezplačno tudi okušali.

Sobota je običajno dan, ko se podamo po nakupih, da bi obnovili zaloge hrane. Druga sobota na Ajdovski tržnici je mnogo več kot priložnost za nakup. Na vsaki od stojnic z lokalnimi dobrotami boste lahko našli tudi kaj nepričakovanega. Prodajalci z veseljem ponudijo koristen nasvet ali idejo za pripravo jedi, radi pa omenijo tudi kakšno staro modrost, ki se prenaša iz roda v rod. Med stojnicami je vedno živahno in ena lepših plati Druge sobote so nepričakovana srečanja znancev in prijateljev.

Polepšajmo si konec tedna. Se srečamo na tržnici!

URNIK TRŽNICE

torek       8.00 – 13.00

četrtek    7.00 – 12.00

sobota     7.00 – 12.00

Lokarjev drevored 10, 5270 Ajdovščina

trznica@ajdovscina.si, 05 365 91 06

trznicanaborjacu.si/ajdovska-trznica/

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes