PRIJAVA // REGISTRACIJA

OKUSNI IN ZDRAVI ŠPARGLJI

23.04.2021

Šparglji (Asparagus officinalis) izvirajo iz Male Azije, od koder so se razširili po celotnem antičnem svetu, kjer so veljali za zdravilno zelenjavo. Danes jih najdemo praktično povsod na planetu. So med prvimi vrstami pomladne zelenjave; sezona nabiranja se začne že z marcem in traja vse do sredine junija, vrhunec pa doseže okoli prvomajskih praznikov.

Tradicija gojenja špargljev v Vipavski dolini

Ob spodnjem toku reke Vipave – vas Orehovlje velja za središče gojenja špargljev – kjer je ravno pravšnja klima in zemlja ravno prav hranljiva, uspevajo izjemno okusni šparglji. Odlične naravne danosti pa niso edini razlog za kakovost špargljev iz Vipavske doline. K slovesu te izvrstne in zdrave vrtnine je veliko pripomogla tudi bogata tradicija pridelave. Z izkušnjami preteklih generacij današnji pridelovalci izbirajo primerna polja za gojenje te občutljive vrtnine in preizkušajo različne sorte, da bi pridelali najboljše šparglje.

V spodnji Vipavski dolini gojijo bele in zelene šparglje. Bistvena razlika med njimi je v načinu gojenja. Bele šparglje, ki jih imenujemo tudi beluši, med rastjo ves čas zasipajo z zemljo in pokrivajo s temno folijo, da skriti pred sončno svetlobo ne tvorijo klorofila. Način pridelave belih špargljev je v rabi šele nekaj stoletij, zeleni šparglji pa so poznani že iz časov razcveta Mezopotamije.

Številne koristi za zdravje

Šparglji so predvsem delikatesna poslastica, nekateri pa jih cenijo tudi zaradi diuretičnega učinka in ugodnega vpliva na prebavo, saj vsebujejo veliko vlaknin. So nizkokalorični, vsebujejo zelo malo maščob, so izredno bogati s kalijem, kalcijem, magnezijem, fosforjem, železom, cinkom in manganom, vsebujejo folno kislino in ogromno vitamina C. Šparglji so prav tako bogat vir antioksidantov, zaradi vsebnosti natrija in rutina, ki krepi stene krvnih žil in varuje kapilare pred poškodbami, pa pripomorejo k znižanju krvnega tlaka in holesterola. Njihovo uživanje se odsvetuje ljudem z ledvičnimi kamni, obolelimi sečili, vnetjem ledvic in ljudem s protinom.

Zadnja leta so posebej priljubljeni divji šparglji. Od gojenih se razlikujejo po obliki in okusu, saj so veliko tanjši in izrazitejšega, rahlo grenkega okusa. Divji šparglji so prehransko najbogatejši in spomladi v naravi pogosto opazimo nabiralce te poslastice, vendar tudi tu veljajo pravila – pravilnik o varstvu gozdov namreč določa, da lahko za lastne potrebe naberemo največ 1 kilogram divjih špargljev na dan.   

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes