PRIJAVA // REGISTRACIJA

POMAGAJMO ČEBELAM, ZASADIMO MEDOVITE RASTLINE!

19.05.2021

Naš obstoj je neločljivo povezan z obstojem čebel in drugih opraševalcev. Čebele, čmrlji, metulji so naši nepogrešljivi sopotniki. Z opraševanjem skrbijo za našo hrano, z medom in drugimi pridelki pa krepimo naše zdravje.

Letošnje nestanovitno in slabo vreme ter aprilska pozeba in hlad ne predstavljajo nevšečnosti samo za nas, pač pa tudi za čebele in ostale opraševalce. Slabi vremenski pogoji namreč ovirajo rast in cvetenje rastlin ter tako otežujejo pašo čebelam.

Nedavna pozeba je uničila večino cvetja sadnega drevja. Zato je pomembno, da se zavedamo pomena medovitih rastlinskih vrst. S tem pojmom opisujemo tiste rastlinske vrste, ki nudijo čebelam zadostno količino medičine in cvetnega prahu.

Letos spomladi bodo za opraševalce glavni vir hrane cvetlice.

Pomagamo jim lahko tako, da zasadimo medovito cvetje in grmovnice, še najbolje trajnice, ter drevesa. K temu nas že več let vzpodbuja tudi Čebelarska zveza Slovenije in če razumemo, da so čebele eden najpomembnejših živalskih organizmov na planetu, bomo znali pritrditi njihovi pobudi in na svojih vrtovih, gredicah, balkonih poskrbeli za saditev medovitih rastlin in tako naredili nekaj dobrega za ohranitev čebel in okolja, v katerem živimo. 

Zasadite lahko črni teloh, spomladansko reso, zlato rozgo, poprovo meto, timijan, žajbelj, ameriški slamnik, sivko ...

Med medečimi grmi so čebele vesele leske, vrbe, hibiskusa, maline, robide, med drevesi pa prednjačijo akacija, lipa, kostanj, javor, divja češnja.

Prav zaradi letošnje izdatne pašnje opraševalcev na travniških cvetlicah Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije apelira k poznejši košnji travnikov, vsaj tistih, od katerih ni odvisna krma živali. Tako imajo cvetlice čas odcveteti, dozoreti in semeniti.

Izrednega pomena je tudi, da v okolju ohranjamo večje populacije avtohtonih rastlinskih vrst, saj so v koevoluciji s tukajšnjimi opraševalci. Izogibajmo se sajenju tujerodnih rastlinskih vrst, saj lahko postanejo invazivne in s tem ogrozijo tukajšnjo avtohtono floro in favno.

Čebele nam bodo hvaležne.

Foto: Peter Valič

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes