PRIJAVA // REGISTRACIJA
REPORTAŽA

PORTRETI IZ AJDOVSKE TRŽNICE: BARBARA KRAVOS

21.12.2022

"Med vsemi kmetijami v Vipavski dolini imamo največjo ponudbo mesnih izdelkov," pove Barbara Kravos ob hladilni vitrini na Ajdovski tržnici, ki po založenosti in izbiri prej spominja na delikatesni oddelek trgovine kot pa na stojnico. Katrna kmetija iz Skrilj spreminja dosedanje predstave o ponudbi mesnih izdelkov s kmetij, hkrati pa na kmetiji ostajajo zvesti načelu, da predelajo le to, kar sami tudi pridelajo.

Boris Kavčič, Barbarin partner, je eden tistih mesarjev, ki so ob stečaju MIP-a izgubili službo. Poizkušal je še z nekaj zaposlitvami, vmes pa sta z Barbaro v Skriljah, kjer sta si uredila dom in kupila tudi sosednjo staro Katrno hišo, začela saditi sadno drevje. Boris je priložnostno ves čas tudi mesaril, saj ima svoj poklic resnično rad. Odločitev, da se posveti le še kmetiji, je prišla spontano. V Katrni hiši so uredili prostore za predelavo mesa, leta 2018 so registrirali dopolnilno dejavnost in danes je Katrna kmetija že uveljavljena znamka kakovostnih domačih mesnin.

Gospa Barbara, kako kupci sprejemajo vašo ponudbo? Je prodaja uspešna?

S prodajo smo res zadovoljni. Letos sem tudi jaz pustila službo in sedaj poleg dela na kmetiji skrbim za prodajo. Trikrat na teden pridem na Ajdovsko tržnico, nekatere naše izdelke pa prodaja trgovina Mlinotest in tudi Darovi Vipavske v Vipavskem Križu. Prodajam tudi gostilnam, kupci prihajajo k nam domov. Naši izdelki so res hitro našli pot do ljudi.

Je hiter uspeh posledica izjemno široke ponudbe, ki je doslej na kmetijah nismo bili vajeni?

Verjetno res. Moj mož je vedno želel delati mesne izdelke, v tem res uživa in zato stalno preizkuša kaj novega. Počasi kupuje tudi dodatno opremo in tako lahko naša kmetija danes ponudi izdelke, ki jih ne zna narediti vsak. Pred dvema mesecema smo kot prva kmetija začeli izdelovati mortadelo in se je že prijela. Imamo res široko ponudbo. Sušimo pršut, panceto, vratovino in klobase, ponujamo tudi sveže klobase in pečenice. Najbolj drugačna pa je naša ponudba barjenih izdelkov, od prešanih svinjskih glav, s katerimi smo začeli, do kuhanega pršuta in hrenovk. Največja uspešnica pa so naši "šalami", za katere slanino na kocke razrežemo ročno.

Kljub res bogati ponudbi mesnih izdelkov pa ste vendarle kmetija. Meso pridelate sami?

Seveda, sami gojimo prašiče. Hlev je že premajhen, načrtujemo gradnjo novega, večjega. Samo za nekatere izdelke, ker to zahteva receptura, kupujemo tudi nekaj govejega mesa. Vedno domače, iz naše okolice. Na kmetiji pa se ukvarjamo tudi s sadjarstvom in pridelavo zimskega radiča. Posajenih imamo 200 češenj in 600 marelic, radič pa pridelujemo na treh hektarjih. Dela nam res ne zmanjka.

In ob vsem tem še vedno razmišljate o razvoju, širitvi.

Za predelavo mesa smo že dobro opremljeni, imamo lastno hladilnico in zorilnico. Koljemo vse leto in naša prodaja se stalno povečuje. Trenutno urejamo degustacijski prostor, kjer bomo naše izdelke lahko tudi prodajali. Z Borisom sva vesela, da tudi sin svojo poklicno pot vidi na kmetiji. Že sedaj, med šolanjem, veliko pomaga. Kaže, da bo šla Katrna kmetija po tej poti naprej.

Kako se počutite na Ajdovski tržnici?

Dobro se počutim. Med ostalimi prodajalci sem bila lepo sprejeta, ko sem spomladi začela prihajati na tržnico. Tudi s prodajo sem zadovoljna. Ljudje se vračajo in to največ pove o naših izdelkih.

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes