PRIJAVA // REGISTRACIJA
REPORTAŽA

PORTRETI Z AJDOVSKE TRŽNICE: ANDREJA ZORN

18.11.2022

"Jabolka v Vipavski dolini dozorijo dva tedna prej kot drugje v Sloveniji in so slajša," poudarita Andreja in Jernej Zorn, prodorna sadjarja iz Prvačine. Kmetija Zorn je druga največja pridelovalka jabolk v Vipavski dolini. Njihovo sveže sadje in izdelke iz sadja, najnovejšo pridobitev kmetije, lahko od letos ob sobotah kupujemo tudi na Ajdovski tržnici.

Jernej Zorn je pred dvajsetimi leti, takrat je še obiskoval zadnji letnik kmetijske šole, na podarjeni parceli posadil prvih 500 jablan. Andreja se mu je pridružila kasneje. Danes skupaj uresničujeta hišno vizijo sadjarstva, da s čim manj škropljenja pridelajo zdravo sadje in ga v lokalnem okolju tudi sami prodajo. Jernej se zato ob sobotah odpravi na tržnico v Novo Gorico, Andreja pa v Ajdovščino.

Gospa Andreja, Jernej je pred leti začel z jabolki. Kaj vse pridelujte danes?

Jernej ima posebno strast do sadja. Ves čas sadi nove vrste in uživa v tem, da lahko z dreves vedno kaj obere. Tako imamo marsikaj, od češenj do kakija, zadnja leta gojimo tudi mandlje. Ampak to je bolj za hišne potrebe, po nekaj dreves. 90 odstotkov našega pridelka predstavljajo jabolka.

Tudi jabolk imate več sort. So za to posebni razlogi?

Različne sorte popestrijo našo ponudbo. Kupcem lahko ponudimo jabolka za različne namene. Na primer za štrudelj najbolj priporočamo sorto ajdared. Različne sorte imajo različno strukturo, nekatere sorte so bolj kisle. Jernej je ponosen na sorto pinova, ki jo gojimo edini na Primorskem. Ta sorta ima čvrsto meso, je sočna in ni nikoli mokasta.

So kupci navajeni kupovati jabolka za različne namene?

V resnici ne, saj ljudje premalo poznamo značilnosti različnih sort. Zato vprašam, za kakšen namen kupujejo in nato svetujem. Rada tudi razložim, zakaj imajo naša jabolka malo slabši izgled. Jernej prisega na pridelavo s čim manj škropljenja, zato so na naših jabolkih pogosto pikice, kar pa je povsem naravno. Tista jabolka, ki res slabše izgledajo, so pa še vedno zdrava, uporabimo za predelavo.

V Vipavski dolini ni veliko pridelovalcev jabolk. Zakaj?

V naših podnebnih razmerah je težje pridelati jabolka kot drugje v Sloveniji. Jablane potrebujejo hladnejše noči, zato imamo sadovnjake v bližini Vogrščka, kjer so boljši pogoji. Kljub temu so jabolka pridelana v naših krajih manj obarvana, so pa zato bolj sladka in dozorijo bolj zgodaj. Jernej pogosto reče, da bo zaradi sprememb v podnebju potrebno menjati sorte. Že letos je zaradi suše jabolčni sok manj sladek.

Prav letos pa ste kupcem začeli ponujati tudi izdelke iz vašega sadja.

Ja, najprej smo kuhali jabolčni sok zase, za obiralce sadja, za darila. Sedaj pa se s predelavo sadja ukvarjamo tudi za prodajo. Izdelujemo jabolčni sok, sadne sirupe in marmelade. Moja ideja je, da so vse naše marmelade izdelane na osnovi jabolk, v kombinaciji z drugim sadjem. Zelo zanimiva je kombinacija z divjo slivo oziroma cimberjem, kot ji rečemo po domače. Tudi s kakijem bomo poskusili, saj so te kombinacije z jabolkom res okusne.

Radi prihajate na Ajdovsko tržnico? Ajdovščina se hitro razvija. Že takrat, ko sem začela ponujati jabolka preko Facebooka, smo dobili kupce z ajdovskega konca, zato z veseljem prihajam v Ajdovščino. Imam občutek, da je tržnica vse bolj živahna, posebej ko se tam kaj dogaja. Vsi, ki prodajamo, pa si seveda želimo, da bi bilo kupcev še več.

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes