PRIJAVA // REGISTRACIJA
REPORTAŽA

Portreti z Ajdovske tržnice: Loredana Binkar

02.03.2023

"Pogled na dokončan izdelek pomiri dušo in me napolni z energijo." Za eno od najbolj barvitih stojnic na Ajdovski tržnici Loredana Binkar s tolikšno ljubeznijo predstavi svoje izdelke, da človek zlahka začuti njen bogati svet domišljije in idej. Vsak njen izdelek je uporaben in vsak pripoveduje neko zgodbo, ki ji je s kvačko, šivanko in izbiro materiala dala življenje.

Loredana Binkar se je pred petnajstimi leti z malima hčerkama zatekla v materinski dom na Cesti. Že od otroštva je znala plesti in kvačkati. Angelčke, ki jih je ustvarjala v materinskem domu, so podarjali prostovoljcem. Tako se je spontano začela njena pot ustvarjalke ročnih del in sčasoma tudi ponudnice izdelkov na tržnici ter na različnih dogodkih v Ajdovščini in bližnji okolici.

Gospa Loredana, so vam bile ročne spretnosti položene v zibko?

Ja, res. Že kot majhna punčka sem pletla, kasneje sem se s pomočjo knjig sama naučila kvačkati. Malo sem znala tudi šivati. Tu v Ajdovščini, ko sem se začela bolj resno ukvarjati z ročnimi deli, sem obnovila znanje šivanja in danes mi pride čisto vse prav.

Najbrž pa to ni vaš osnovni poklic.

Ne, ni. Bila sem navadna delavka, nato sem se izpopolnjevala za socialno oskrbovalko. Rada sem delala s starejšimi, tudi z dementnimi. Zaradi težav z roko pa sem morala to delo pustiti, saj oskrbovancev v domu nisem več mogla dvigovati. Kvačkam pa lahko, tudi šivam lahko, le z usnjem, ki zahteva več moči v rokah, imam nekaj težav.

Poiskali ste nekaj, kar vam zapolnjuje življenje.

Najprej sem bila prostovoljka na Rdečem križu in tam sem našla priložnosti za izpopolnjevanje. V dnevnem centru za socialno ogrožene sem začela spet šivati in tam sem našla tudi mentorico Metko Samec, ki mi je dala ogromno znanja in koristnih napotkov. Mentorica me še danes podpira in vedno pohvali mojo vztrajnost in željo po ustvarjanju.

Kaj pa ideje za nove izdelke? Kje poiščete navdih?

Najraje brskam po spletu, Pinterest ponuja veliko idej. Marsikaj pa pride po drugih poteh. Včasih je to nasvet mentorice, včasih pa mi kdo kaj naroči. Takrat se posebej potrudim, kot za tole torbico iz blaga z več žepi, kot si jo je zaželela kolegica, ki tudi prodaja na Ajdovski tržnici. Včasih pa se lotim tudi bolj neobičajnih stvari, kot so kvačkani sandalčki za dojenčke. Objavim sliko na Facebooku in takoj vidim, če je to ljudem všeč.

Na vaši stojnici se najde marsikaj. Kaj sestavlja vašo običajno ponudbo?

Kvačkam volnene kape in šale, poleti ponudim bombažne klobučke. Kvačkam tudi odejice za dojenčke, copatke, figurice ... Zdaj že kvačkam piščančke za veliko noč. Drugi del ponudbe predstavljajo toaletne torbice, nahrbtniki, košarice za kruh, etuiji za ključe in podobni izdelki, ki jih sešijem iz blaga ali umetnega usnja. Vedno tuhtam in preizkušam nove ideje. Ko uspe, sem srečna.

Izdelke prodajate tudi na dogodkih in sejmih. Kako se počutite na Ajdovski tržnici?

Na stojnici prodajam, ker sem rada v stiku z ljudmi. Rada poklepetam in tako dobim različne odzive na izdelke. Več prodam preko Facebooka, a kljub temu redno prihajam na Ajdovsko tržnico. S kolegicami se odlično razumemo. Ko sem se z Obale priselila v Ajdovščino, so me ljudje zelo lepo sprejeli in so mi veliko pomagali. Tu se počutim doma, za nič na svetu se ne bi več vrnila v Koper.

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes