PRIJAVA // REGISTRACIJA

Portreti z Ajdovske tržnice: Tončka Čibej

21.02.2023

"Zelišča nabiram s srcem in dušo." Teh nekaj besed, ki jih zeliščarica Tončka Čibej s Predmeje v pogovoru navrže tako mimogrede, pove o njej vse. Že deset let je nepogrešljiv obraz Ajdovske tržnice, tako kot so nepogrešljivi njeni gorski zeliščni čaji in drugi izdelki iz gorskih zelišč. "Zdravnik zdravi, narava ozdravi," rada poudari, ko beseda nanese na pomen zelišč.

Tončka Čibej nabira zelišča odkar pomni. Že v otroštvu je v družini pomagala nabirati kamilice, lipovo cvetje in divja zelišča, ki so jih prodajali izdelovalcem čajev. Z zaslužkom si je v osnovni šoli kupovala zvezke. Zelišča so vedno nabirali tudi zase, za sorodnike in za priložnostna darila. Zadnjih deset let pa se Tončka Čibej z zelišči ukvarja profesionalno, v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji.

Gospa Tončka, kako ste postali prva profesionalna zeliščarica v naših krajih?

Ko sem leta 2013 ostala brez zaposlitve, se je v Sloveniji prvič ponudila priložnost za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije zeliščarja. Izkoristila sem jo in med prvimi pridobila kvalifikacijo. Kmalu za tem sem registrirala dejavnost in začela na domačem vrtu gojiti zelišča, pa tudi nabirati divje rastline, ki sem jih poznala od zmeraj. Danes nabiram že več kot 70 vrst zelišč.

Zdi se, da je Gora kot ustvarjena za zeliščarstvo.

To je res. Moj vrt leži na nadmorski višini 1.000 metrov, obdan je z gozdom, ni gnojen in ni zalivan. Pridelek je manjši kot v dolini, vse raste bolj počasi, so pa zato rastline bolj zdravilne. Gora je bogata z zelišči, marsikaj raste tukaj. Za zelišča je pomembno, da pri nas ni intenzivnega kmetovanja, ni gnojil in škropiv. Vse, kar naberem, je naravno in vsebuje veliko zdravilnih učinkovin. Moje edino orodje so škarje.

Nabiranje zelišč najbrž ni tako enostavno, kot se zdi.

Zelišča je treba dobro poznati, veliko vedeti o rastlinah. Nabiranje zahteva potrpežljivost, poleti sem cele dneve na kolenih ... Zagovarjam kulturo nabiranja zelišč, narave ne smemo ropati. Rezati moramo previdno, da ne uničujemo rastlin. Na zasebnih zemljiščih nabiram le z dovoljenjem lastnikov zemljišč. Na izobraževanjih, kamor me pogosto vabijo, vedno zelo poudarjam pomen te kulture.

Zelišča in njihove zdravilne lastnosti pa je treba znati tudi pravilno uporabljati.

Seveda, to znanje je zelo pomembno. Zeliščarji nismo zdravilci, čeprav veliko vemo o zdravilnih učinkovinah. Znati moramo sestaviti prave mešanice zelišč in nato svetovati, v katerih primerih in kako se ti čaji pijejo. Mešanice zelišč so največja umetnost, saj mora človek veliko vedeti, da lahko sestavi pravo.

Tako so nastali tudi vaši Gorski zeliščni čaji. Kaj vse še ponujate na tržnici?

Vedno se potrudim in za svoje izdelke izberem primerno ime, potem se to prime in začnejo imena uporabljati tudi drugi ... (smeh). Za imeni izdelkov vedno stojim. Sestavine mojih gorskih zeliščnih čajev so zrasle na Gori, so naravne in obrane spoštljivo. Pri tem vztrajam in tako pripravljam tudi tinkture, mazila, zeliščne soli, likerje in sirupe. Moja ponudba je široka, včasih pa česa zmanjka. Posebej to zimo, saj lani zaradi suše skoraj ni bilo pridelka, materine dušice je bilo komaj za vzorec. Klimatske spremembe se že poznajo. Ljudje prezgodaj kosijo travnike in rastline ne utegnejo razviti semena. Navadne kumine tako pri nas ni več.

Na Ajdovski tržnici pridejo ljudje k vam po čaj in po nasvet, kajne?

Rada pomagam, če lahko. Moje delo je najprej svetovanje, ne trgovina. O vsaki nabrani rastlini vem skorajda vse in če lahko s tem znanjem komu pomagam do boljšega počutja ali mu samo polepšam dan, mi to res veliko pomeni. Zato vedno rečem, da zelišča nabiram s srcem in dušo. Na Ajdovski tržnici imam veliko stalnih strank. Ob sobotah imam po navadi stojnico v Novi Gorici, vsako drugo soboto v mesecu pa vedno pridem v Ajdovščino.

POMEMBNO

Od 14. februarja bo Ajdovska tržnica ob torkih spet poslovala popoldne, od 14. do 19. ure.

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes