PRIJAVA // REGISTRACIJA

RAZLIKUJETE MED »UPORABNO NAJMANJ DO« IN »PORABITI DO«?

28.10.2022

Vsa živila morajo imeti skladno z zakonom označen rok uporabnosti, vendar se zanj uporabljata dve različni oznaki, ki imata tudi različen pomen. To sta »uporabno najmanj do« in »porabiti do«. Če znamo ti dve oznaki pravilno razumeti in če ju upoštevamo, pomembno prispevamo tudi k manjši količini zavržene hrane in nenazadnje tudi virov, ki so bili potrebni za njeno proizvodnjo.

Oznaka »uporabno najmanj do« označuje datum, do katerega živila ohranijo pričakovano kakovost. Živila so tudi po tem datumu varna za uporabo, če upoštevate navodila za shranjevanje in embalaža ni poškodovana, vendar lahko začenjajo izgubljati okus in teksturo.

Rok »uporabno najmanj do« je naveden na številnih ohlajenih, zamrznjenih, posušenih živilih (testenine, riž), konzerviranih in drugih živilih (rastlinsko olje, čokolada itd.). Preden zavržete hrano, katere rok »uporabno najmanj do« je pretekel, preverite, ali je embalaža nepoškodovana ter ali ima živilo še vedno dober videz, vonj in okus. V tem primeru lahko živila še vedno uporabite. Po odprtju tovrstnih živil upoštevajte vsa morebitna navodila, kot je na primer »porabiti v treh dneh po odprtju«.

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes